2021-12-02
早幾日同屋企人去稻香食晚飯,訂左個皇席宴半席,睇個餐牌又有龍蝦又有鮑魚又有龍躉,滿心期待點知最後失望而回😩我老公仲要返屋企食杯麵頂肚上湯焗澳洲龍蝦配伊麵:首先呢個唔係上湯焗係芝士焗,龍蝦都幾有肉但食得出啲肉唔夠新鮮,而且覺得好鹹🤮,完全食唔到龍蝦嘅鮮味,伊麵嘅份量太少,六個人食每人得幾條松花菌碧綠胭脂蚌:呢一碟等咗20分鐘先上菜,你到嘅時候已經唔熱😫,之後發現原來好多人都嗌左呢個餐,一次過煮所以要等咁耐,再慢慢上菜所以就凍哂,個胭脂蚌咬落都算爽口,味道不過不失穗香走地雞:好多油冇咩雞味,雞皮比較厚,啲肉又老又柴😓椰香千層糕:上完個雞連飯都未食就試甜品,估計係因為上唔切賽俾啲嘢你填下肚,椰香千層糕椰汁味同斑蘭香都唔夠,個糕比較乾,不過甜度就啱啱好陳皮蒸八頭鮮鮑魚:鮑魚肉好細個,鮑魚殼就好大,懷疑佢偷工減料🤭,將啲細鮑魚放落大鮑魚殼度,鮑魚鮮味尚可不過蒸得太耐所以好難咬杏香海皇丸:呢個算係最正常嘅菜式,應該係炸蝦丸之類嘅物體,炸到外皮香脆,上碟嘅時候仲係熱辣辣👍🏻竹笙燴花膠:呢個湯羹就係一個湯,冇乜料喺裏面,上碟嘅時候唔夠熱雲耳淮山浸翡翠:呢個菜真係好難食,好大陣青草味,淮山浸到淋晒一夾就
上湯焗澳洲龍蝦配伊麵:
上湯焗澳洲龍蝦配伊麵
松花菌碧綠胭脂蚌:
松花菌碧綠胭脂蚌
穗香走地雞:
好多油冇咩雞味,雞皮比較厚,啲肉又老又柴😓
穗香走地雞
椰香千層糕:
椰香千層糕
陳皮蒸八頭鮮鮑魚:
陳皮蒸八頭鮮鮑魚
杏香海皇丸:
杏香海皇丸
竹笙燴花膠:
呢個湯羹就係一個湯,冇乜料喺裏面,上碟嘅時候唔夠熱
竹笙燴花膠
雲耳淮山浸翡翠:
呢個菜真係好難食,好大陣青草味,淮山浸到淋晒一夾就散,係屋企都煮得好食過佢🤮
雲耳淮山浸翡翠
清蒸金花大龍躉:
呢條唔可以稱為大龍躉,條魚好細最多都可以叫係石斑😂條魚係新鮮嘅,都有鮮味既
清蒸金花大龍躉
風味糯米飯:
食晒所有嘢最後俾個飯塞飽你,糯米飯係正常發揮不過個人唔太喜歡食糯米飯因為好難消化而且好油
風味糯米飯
之前食稻香都冇試過食到一肚火🥵今次真係好失望,總括嚟講有三宗罪:第一宗罪上菜慢,幾碟餸菜用咗足足兩個鐘先上晒,所以上菜唔夠熱;第二宗罪服務態度不佳,未上齊菜又唔知,又冇幫手執枱收碟等等;第三宗罪係食物質數下降,我之前食稻香都冇咁差