2020-07-07 879 瀏覽
黃埔自從有了地鐵,附近店舖改變了很多,在女兒小時候,我們一家常常光顧的祥榮餐廳還在,證明餐廳食物唔錯,得到食客支持。今日我們又來啦!邊品嚐美食邊懷舊一番。每樣主食都有例湯奉送,有中湯和西湯選擇,兩款湯都各有特色,中湯夠火喉,西湯夠濃郁。福建炒飯:飯用蛋炒過,再將蝦仁、雞肉、蟹柳、草菇、 紅蘿蔔等炒熟,再打返個蠔油獻汁鋪上飯面,飯底香口,再伴均勻獻汁和材料食,爽口又好味。焗吞拿魚意粉:吞拿魚份量都好多,加左忌廉醬汁,放上意粉焗至微蕉,意粉掛上吞拿魚和醬汁,味道香甜,真的越食越好味,令人食不停口!豆腐斑腩:餐廳小菜也不錯,熱騰騰的煲仔菜煮得夠鑊氣,斑腩裹粉炸至金黃,外酥里嫩,嫩滑豆腐亦炸過,用蠔油獻汁炆煮,再放入煲仔煮滾上檯,香氣四溢,斑腩和豆腐都好入味,配白飯好好味!公司三文治:麵包烘底,香脆可口,配漢堡扒、午餐肉、蛋、芝士、蕃茄、生菜,餡料超豐富,切成四等份,並用牙籤穿好。 可以一次過食到多種食材,既有口感又美味!西多士是女兒指定要食的,即叫即做,金黃香脆的外層,內裡夾著花生醬,塗上牛油再加糖漿,實在太美味了!這個西多士,絕對是港式味道,邪惡又美味! 飲品都唔錯,我比較喜歡紅豆冰,紅豆

飲品都唔錯,我比較喜歡紅豆冰,紅豆冰係用古老杯裝嘅,充滿懷舊風味!主角紅豆煮得夠淋身,唔會過份甜,仲有陣陣奶香添!雜果賓治:汽水裡面放有五顏六色的罐頭雜果粒,味道清爽又美麗!
2020-07-04