2019-08-29 122 瀏覽
又發掘到一間隱世小店!見呢間野新開,專登過黎試下,食個早餐。我地叫左一份雙併三文治+牛奶麥皮早餐,一份常餐,同埋一個牛乳雪山菠蘿包,一杯奶茶,一杯茶走。野食黎得好快,新鮮滾熱辣。先講下份三文治早餐,餐蛋治好足料,中間隻蛋好滑,麵包加左烘底,烘得岩岩好,脆脆地唔會太硬。由於碗牛奶麥皮真係好出色,於是忍唔住問下店主點整,言談間發現左呢碗麥皮既奧妙之處。為左保持麥皮既口感,原來店主每次只會預八碗既份量,賣完先會重新再整,所以每碗都唔會擺太耐,保持香滑度,唔會杰撻撻好似漿糊咁。然後講下份常餐,我地揀左蕃茄湯雞翼米粉,蕃茄湯好濃郁,平時食開既蕃茄湯都有好假既蕃茄味,好似係用蕃茄醬開滾水整出黎咁,但呢到既蕃茄湯好真實,仲有新鮮既蕃茄粒,令人好想飲哂成碗湯。米粉亦非常出色,平時食開既米粉一係好林,一係好硬好似未熟咁,呢到既米粉好通透,好彈牙,索哂蕃茄湯既精華。雞翼外脆內軟,好香口。跟住講下個菠蘿包,食完先知原來食既方法係有技巧。原理係襯個包烘到熱辣辣, 中間夾住凍冰冰既雪糕,係雪糕半融既狀態下食,食出雪山既感覺。但我地食錯左,拎走左舊雪糕,攤凍左個包先食。雖然無左雪山既效果,但味道同口感依然幾好,個包好軟淑,不過雪糕既牛奶味可以再重D。杯奶茶都無得頂,好香好滑,奶同茶既比例岩岩好。整體黎講呢間野真係好有水準,雖然係一間小店,但感受到店主好用心去製作每份食物,間唔中又會同顧客傾下計,好有親和力,價錢又相當平民,食咁多野都係一百蚊左右,所以忍唔住打一大篇野讚下佢!