2010-10-20 41 瀏覽
又到食大閘蟹季節,今次選擇了剛新落成的The One東海。約9:00p.m.抵達,也許是平日關係,不用等位。雖然我地坐既位置非對正無敵街景,但店內環境予人舒適,感覺良好。是次order了大閘蟹套餐:*蟹粉蒜茸包(2片) – 正,蒜茸包脆,配上熱騰騰的蟹粉,是一個不錯的配搭*蟹粉小籠包(2隻) – 好好味,用料十足,好想再食~~*魚翅佛跳牆 – 有翅、冬菇、螺肉、鰩柱,清澈而味濃,滿意*第一隻大閘蟹(蟹王) – 公,約5両,d膏出晒黃油,勁掂*第二隻大閘蟹 – 都係公,同第一隻差不多size,但個蟹肚呈三角形的尖峰位置(即去WC果處)有d黑色,唔知係毛?!定泥既物體羅~~~感覺有d污槽;而再進一步開個蟹蓋就發現 呢隻明顯 弱過第一隻,不但沒有黃油,個顏色仲灰灰沈沈,個心即時失望……………………*灼油麥菜 – ok*酸辣湯手打烏冬 – 有d辣,個鳥冬掂,好彈牙;but唔明why要用酸辣湯,個配搭怪怪的*薑茶湯圓 – 薑茶配上3粒黑芝麻湯圓,好就好味,不過此時已經飽到上心口~~整體不錯,唯獨第二隻大閘蟹未能令我滿意每人消費:$327原來The One東海係要收茶芥、小食及加一服務小賬費,如果

*蟹粉小籠包(2隻) – 好好味,用料十足,好想再食~~
*魚翅佛跳牆 – 有翅、冬菇、螺肉、鰩柱,清澈而味濃,滿意
*第一隻大閘蟹(蟹王) – 公,約5両,d膏出晒黃油,勁掂
*灼油麥菜 – ok

整體不錯,唯獨第二隻大閘蟹未能令我滿意

每人消費:$327
原來The One東海係要收茶芥、小食及加一服務小賬費,如果早d留意到,我會選擇美麗華商場或者加連威老道既分店羅~~~~
2010-10-19