2022-08-22
講起食火鍋,好多朋友推薦「牛大人」,當知道Yoho都有分店時,就決定要揾次試試。暑假媽媽比較清閒😌,就揀左個星期五晚同老公去嘆下😍。去到時已經有唔少人喺門口等緊,好彩有book位又準時到達,等左一陣就安排到入座。我地揀左 「澳洲極上和牛吃到飽120分鐘放題」,喺店員推介下揀左清清地既 #台中蒜頭雞鍋🐔,奶白色湯底,有香濃蒜香味,味道清甜又唔會過搶,果然無介紹錯。黎到牛大人當然主力食牛🥩,識食既一定點 #澳洲M5和牛肩卷 和 #安格斯小牛排。牛肩卷肉味香濃又夠口感;牛小排油花如地圖紋分佈,片片色澤鮮紅,煮幾秒就食得,厚薄適中,肉質嫩滑牛味濃郁,絕對係高質靚牛,要點多幾轉😋。#和牛牛丸 又係必試item, 勁濃牛味,又彈牙👍牛肉以外又試下 #北海道十勝豚🐖,薄切都好快熟透,豚肉既油花香味好突出,肉質頗有嚼勁,點上醬汁更提鮮。章魚珍珠漿🐙和蟹籽墨汁漿🦀好以平時既墨魚滑,不過味道幾鮮甜,尤其黑媽媽既蟹籽墨汁漿,夾雜一粒粒蟹籽,海鮮味濃之餘,又有脆卜卜既口感,好過癮。推介必點有 #私房鴨血,帶少許辣味,除左質感實在挺身口感十足,味道亦係我試過既鴨血中最好食既,所以我前後encore左3次。想要肉
想要肉蔬菜、丸類和各款麵食,可以喺自助區自取,值得一讚係醬料部,有多款特別既醬汁如台式甜辣醬、腐乳醬、洋蔥牛肉醬等等。
自助區旁有3-4個飲品櫃放滿不同汽水、樽裝茶、紙包飲品🧃,好多選擇🥤。最欣賞佢有 #自家冷泡茶,冰涼清新,又健康啲。
另外有 #手搖茶 可點,#冬瓜茶 和 #柑桔檸檬茶 味道都好清新,唔會過甜,幾解渴。
老公心情好,仲話要啤啤佢,試試依款台灣手工啤 #酉鬼啤酒 ,味道唔澀,淡淡地易入口,又幾好飲喎,連唔飲啤酒既我都飲左幾啖🍻
最後每人贈送一杯Movenpick雪糕🍧,2小時任食好充實,不停點不停食,食物好有水準,上菜又快又唔會漏單,仲會不定時幫客人換骨碟,服務夠周到殷勤,唔怪得一直都人氣爆燈。