2012-08-18
今晚諗住食下上次食過ok的「串」放題,結果一肚氣!我地6:15已經坐低填表叫嘢食,第一轉叫左1X碟嘢,含沙律刺生串燒。一小碗沙律過左一陣就送左來,好快食完,諗住其他嘢(如唔駛煮的刺生)好快會上,點知傾左輪計,見隔離枱堆到滿晒都未見影,心裡面都已經覺得怪,不過諗住可能廚房等埋幾枱先一次過做,本身心情又不錯,咁諗住等多陣啦,入埋第二輪單先,又吉枱左一段時間先開始有D嘢食上,有D仲幾肯定係第二張單點的,心諗咁就更肯定係儲單啦!我地都冇咩所謂,就睇下送咩來就食咩,再入定多輪單,一路等下食下。到離夠鐘前半個鐘,仕應來話LastOrder,我地同佢講咦,仲有好多嘢未到,佢就Print張單問邊D,因為我地都飽飽地,只係再精選返4樣:煙肉番茄卷,燒番茄,燒青椒,燒玉子,其他冇來的羊肉呀,菇菜煲之類都算啦。再等左一陣,同一個仕應叫我地埋單,我地話咦,我地仲有嘢未嚟,嚟左先埋啦。佢走左之後3幾分鐘後又另一個仕應叫我地埋單, 我地再講一次,佢又印左張單問邊D,我地又講一次,仲提醒佢頭先叫左人跟,我地開始有D唔開心嘞。點知再過多1-2分鐘,又另一個仕應叫我地埋單!個時仲有青椒同番茄未到!大老!燒DD嘢都唔嚟單
我地6:15已經坐低填表叫嘢食,第一轉叫左1X碟嘢,含沙律刺生串燒。一小碗沙律過左一陣就送左來,好快食完,諗住其他嘢(如唔駛煮的刺生)好快會上,點知傾左輪計,見隔離枱堆到滿晒都未見影,心裡面都已經覺得怪,不過諗住可能廚房等埋幾枱先一次過做,本身心情又不錯,咁諗住等多陣啦,入埋第二輪單先,又吉枱左一段時間先開始有D嘢食上,有D仲幾肯定係第二張單點的,心諗咁就更肯定係儲單啦!我地都冇咩所謂,就睇下送咩來就食咩,再入定多輪單,一路等下食下。到離夠鐘前半個鐘,仕應來話LastOrder,我地同佢講咦,仲有好多嘢未到,佢就Print張單問邊D,因為我地都飽飽地,只係再精選返4樣:煙肉番茄卷,燒番茄,燒青椒,燒玉子,其他冇來的羊肉呀,菇菜煲之類都算啦。再等左一陣,同一個仕應叫我地埋單,我地話咦,我地仲有嘢未嚟,嚟左先埋啦。佢走左之後3幾分鐘後又另一個仕應叫我地埋單, 我地再講一次,佢又印左張單問邊D,我地又講一次,仲提醒佢頭先叫左人跟,我地開始有D唔開心嘞。點知再過多1-2分鐘,又另一個仕應叫我地埋單!個時仲有青椒同番茄未到!大老!燒DD嘢都唔嚟單就嚟左第4次!又唔係啱啱叫佢燒!叫左差唔多成個鐘啦!今次真係火都嚟!同佢講話D嘢未嚟!佢話:「燒緊啦,不過你都要埋左張單先,如果唔係電腦要「起鐘」,我地要再比錢!頂,你電腦系統點Set我地管唔到,不過距離我地話漏單已經2X分鐘,你唔覺得應該再幫我地認真追D嘢食多過迫我地埋單先咩?唔通走你數咩?叫佢經理過來仲嬲!佢一面「你地無理取鬧」樣,再話:「D嘢燒緊啦!D單要排隊燒」我即刻話:「唔講其他,就講羊肉,我地一坐底就叫,到而家都冇嚟,排隊到而家?」佢又話:「咁D嘢要燒熟先得,你都唔想食生嘢?」我唯有提佢:「而家我等緊嘅係燒番茄喎。」佢仲不停重複燒熟,排隊,同電腦系統...我認唔住話:「乜你好怕廚房D人咩,點解唔去跟下?我地點都等到齊先埋單嘞。」佢居然話:「你地咁我Call實Q!」哇!你唔查下廚房進度反而Call實Q,我地話,好吖!咁我地咪報警囉!佢居然仲話好!到呢個地步真係爆嬲!我地再一百次強調唔到齊嘢唔埋單!等多5分鐘都唔得?個經理先死死地氣走開!其實個時應該真係差唔多仲有5分鐘先夠鐘囉!最後又再「五」喺吉枱情況下等多一輪,終於等埋個唔知有冇加料的番茄,即刻埋單!其實我地本身唔大食,又唔係叫好多嘢食,咁都漏咁多單未上,佢D嘢都怕熟過舊炭囉!最嬲唔係漏單,而係D人的態度!你漏左就應該追單!個經理如果一邊叫下D同事再幫手去跟跟張單,而唔係一字排開幾個用「無X聊架你」的眼神去淨係講燒熟/排隊燒要時間,迫你埋左張單先!呢間真係呢世都唔再去!咁對D客真係本來心情好都變勁嬲!
好少食嘢搞到咁X嬲!仲要係D嘢唔好食!