2022-09-27
屋企人好鍾意食素食,所以前排專登帶佢去食下旺角呢間位於「食街」廣華街嘅新派素食buffet!晚市去$128一位,以他們的款式同食物質素來說,絕對係超高性價比,唔怪得都幾多人去。而且店員服務好好,會送上新鮮整起嘅食物,逐一介紹。💕先說自己比較喜歡嘅款式:🌟咕嚕⋯核桃真係好特別,係當日去到新鮮整起款式,外表成舊咕嚕肉咁😂但其實係好香脆嘅核桃配上微微甜酸咕嚕醬,值得一再encore😋😋😋🥚無諗過食素食會有用心機嘅溏心蛋食到,雞蛋時間控制得剛剛好,蛋黃香濃流心🌟鹵水豆腐同樣係必食,外表其貌不揚,食落去真係與別不同地texture超級滑。細問之下,原來係佢地師傅自己整,真係好有心思。🥑牛油果係放左係近廚房位置的沙律bar,位置比較低調但水準絕對出乎預料地高,食落去軟香,係熟度剛剛好。原來佢地來貨係澳洲牛油果👍🏼好有誠意!🍅番茄蛋亦都係我當晚幾鍾意嘅款式,蛋係金黃色,層層滑香。其他食物如薯仔外皮炸香過,味道甜香脆,入面淋香。花生芽爽香配菇好香口,而南瓜就整到超淋香,絕對有誠意。雖然店內不算大,但善用曬空間,有成二十多款素食,每款都用心製作,不似一半齋舖般「大鑊飯」feel,更加會好快就refill
💕先說自己比較喜歡嘅款式:
咕嚕核桃
咕嚕核桃
溏心蛋
🍅番茄蛋亦都係我當晚幾鍾意嘅款式,蛋係金黃色,層層滑香。
雖然店內不算大,但善用曬空間,有成二十多款素食,每款都用心製作,不似一半齋舖般「大鑊飯」feel,更加會好快就refill,的確值得專程來吃😋👍🏼🫶🏻