2006-11-13
最近因為寵物去世, 決定齋戒七天以表悼念之情, 朋友被逼跟我一齊食齋, 臨收工上黎搵下, 見D評語唔錯, 就扑搥決定食呢間, 點知要3個人以上先有有電話BOOK位, 不過佢地話, 2個人通常都有位, 見係閒日搏得過(假日食飯時段成日見有人等位架), 就8點幾去到. 大家都冇食過, 又肚餓, 見佢有個秋冬二人餐, $128, 五樣野食, 衰D講句, 去DELIFRENCE食個意粉DINNER(仲要難食果隻), 二人同行都唔只咁既價啦! 抵到爆!前菜(另收十蚊)係芽茶青豆咸菜, 太重麻油味1)咩咩燻魚(最遜色係呢個, 唔似魚, 味普通)2)咕嚕肉(真係好咕嚕肉既咕嚕肉,推介!)3)咩咩龍蝦湯(好似粟米羹, 一人一碗, 夠食架, 入面有素翅同素魚旦, 好多野咬, 好味~)4)上湯浸菜(上湯就冇喇,BUT有個獻汁,有D一粒粒唔知咩菜, 味都OK~, 唔係剩烚菜已經好好~叫做有用方法煮過丫~)5)鰻魚炒飯(夠大碟!BUT食唔到有鰻魚味, 反而有D熡熡地既味, 抵食ONLY)佢冇趕我同朋友走喎, 樣樣都係照鏡先收走(講真張檯咁細, 快D收走D碟唔好阻住仲好啦). 最好笑仲係D WAITER, 有個
前菜(另收十蚊)係芽茶青豆咸菜, 太重麻油味
1)咩咩燻魚(最遜色係呢個, 唔似魚, 味普通)
2)咕嚕肉(真係好咕嚕肉既咕嚕肉,推介!)
佢冇趕我同朋友走喎, 樣樣都係照鏡先收走(講真張檯咁細, 快D收走D碟唔好阻住仲好啦). 最好笑仲係D WAITER, 有個好鬼"風趣"好多野講, 行過會無啦啦同我地斟茶, 係斟茶落杯而唔係加水喎! 我同個FREN鬼死咁多野講, 坐左好耐, 突然話比甜品我地, 係唔係個餐包埋我唔知, 包既就叫抵食, 唔包既就叫私人醒識做生意, LER下佢仲比埋張9折卡, 我點都要再黎幫襯啦~