2014-12-17
買了張6位 $898 的团購餐券快到期, 所以訂了12月16日6奌半7位晚餐.团購餐券有:-菜干豬肺湯 - 冇飲, 但家人話湯好濃, 豬肺冼得好乾浄, 好味.乳豬 - 約 1/4 隻, 暖暖的,皮好脆, 不俗.燒雞半隻 - 有幾片蝦片, 好懷舊, 隻雞皮脆内軟, 但略嫌有些雞件並不太熟, 有奌血, 不太好 ~豉油王蝦 -做得好香口, 蝦連殼也可食, 正 !羌葱鲍魚煲(砂鍋再位上) - 羌葱做到好有镬氣, 鲜鲍魚仔好弹牙, good.粟米班塊 - 這裡的粟米班塊好在粟米汁分開上, 班塊大件, 炸得刚刚好.啫啫生莱煲 - 冇試, 但上枱時好香, 相信也不差.上湯莱遠 - 清清地, 中和下, 都吾差.松露帶子炒反 - 帶子粒不少, 反炒得粒粒分明和都幾碟, ok 呀.糖水 - 紅豆沙/芋蓉西米露, 西米露是用大西米的, 但就好一般.送了6枝礦泉水, 可換汽水, 但我们將6枝礦泉水携走, ok 的加了:-燒鹅半隻 $250 - 也是暖暖的, 皮脆肉汁丰富, 但略嫌份量少了一奌, 但都好好味.因是6人餐, 所以加了一隻鲍魚 $85, 班塊一件, 豉油王蝦一隻, 共 $140 左右紅酒一支 $33
团購餐券有:-
乳豬 - 約 1/4 隻, 暖暖的,皮好脆, 不俗.
豉油王蝦 -做得好香口, 蝦連殼也可食, 正 !
啫啫生莱煲 - 冇試, 但上枱時好香, 相信也不差.
上湯莱遠 - 清清地, 中和下, 都吾差.
加了:-
紅酒一支 $330
結賬扣了餐券 $898, 大約一仟元, 所以這餐用了$1900 左右.
我们已是第2次買团購餐券的, 整体上, 团購的6位餐是抵食的.
怪不得, 在星期二的晚上也有八, 九成滿座.
題外話/補充資料:
见到別人的生炒骨及炒面也好出色, 下次也要試试.