2025-06-28
當巴斯克未成氣候時已開始食,後期佢就好似雨後春筍咁無處不在,有名氣又平啲既選擇有家後($3x),貴少少既(無論有冇堂食)都賣到$60-70/件。行旺角,路經呢間蚊型舖,佢舖面細,唔起眼。睇Openrice先知佢都有分店,主要賣台式飲品、小食,評價幾高,但就好少人評論佢的巴斯克芝士蛋糕。見佢凍櫃有蛋糕就行埋去。店員係I人,冇推銷。凍櫃放咗3款巴斯克芝士蛋糕:原味、伯爵茶味同鹹蛋味,劃一$38/件,定價同家後差唔多,但蛋糕睇落至少大1/3。未試過鹹蛋味巴斯克,一諗到鹹蛋黃的邪惡鹹香就好想試。外賣1件,俾錢時問店員收乜,佢答:「乜都收~」。心諗,冇可能卦?我試探:「信用卡呢?」(好多舖頭唔過指定金額都拒收信用卡架嘛)「都收呀~」店員語氣幾溫柔,包裝時又非常細心,小心翼翼、慢慢整理。完成後,佢仲提醒:「今日食唔曬,記得要放雪櫃~」鹹蛋味巴斯克芝士蛋糕:既然目測大件,返到屋企就驗驗一下,一件178克,份量大過好多市售的巴斯克。以東海堂的冷藏開心果巴斯克芝士蛋糕為例,1個只係330克,如果喺呢間舖買2件,份量已多過東海堂;味道方面,第一啖已有鹹蛋味,蛋糕鹹香,對比甜味的巴斯克,鹹食感覺實在啲,而且
鹹蛋味巴斯克
鹹蛋味巴斯克芝士蛋糕:既然目測大件,返到屋企就驗驗一下,一件178克,份量大過好多市售的巴斯克。以東海堂的冷藏開心果巴斯克芝士蛋糕為例,1個只係330克,如果喺呢間舖買2件,份量已多過東海堂;味道方面,第一啖已有鹹蛋味,蛋糕鹹香,對比甜味的巴斯克,鹹食感覺實在啲,而且鹹蛋同芝士的味道好匹配;質感:蛋糕體係全實心,冇流心效果,質地亦講唔上輕軟,佢似紐約芝士蛋糕果種,呢個質感好壞與否視乎個人喜好,我鍾意有咬口,慢慢「嗒」,所以鍾意佢夠實淨,同埋蛋糕體入面都有少少蛋黃碎,好特別
鹹蛋味巴斯克
由於實在好食又抵食,所以已打算試埋佢的伯爵茶味同開心果味喇。