2015-12-31
天氣轉凍,一班朋友圍埋除了火鍋什什下,想搞搞新意思,今次一於走去串串下。讀PolyU的朋友仔應該都不會陌生—美味佳肥婆雞!其實之前見她夜夜燒得好過癮,一早都想試試自己燒,不過暫時這類餐廳選擇都不太多,而且有特色的更少。試火山燒,本身對食物不算太大期望,只不過看見「首創」岩燒石幾個字心癢癢想一試,加上地點方便大家,正正在銅鑼灣市中心,當玩玩也好,但食物質素有些真的有驚喜,服務都幾好,要嫌棄的是抽氣似乎不太夠,而且當晚太旺場,室內很大煙,用熊寶貝都無用,一出門口人人都知你剛去燒烤⋯(一定要立即返屋企沖涼洗頭⋯)火山燒一共有兩層,正正是畫畫甜品個棟大廈,不要傻呼呼走錯了⋯⋯我地就走左去另一棟之後發現錯了再回頭走⋯遲到15分鐘,還好店員態度好好又幫我地留枱了。一入座,店員會先細心介紹枱面的調味料及爐具。每枱都有三款醬汁:燒汁,玫瑰蜜糖,辣汁。(女仔朋友一見雙眼發光的玫瑰,其實蜜糖味已搶過,不過燒烤又怎能少得了)除外,亦有三款調味粉:七味粉,海鹽,辣粉。私心覺得,如果有孜然粉就更好 XD。韓燒食得多,放在枱上的BBQ爐比較少見,介紹返先~一爐三用~左邊保溫,中間主力燒,右邊for生蠔、海鮮或者照
一入座,店員會先細心介紹枱面的調味料及爐具。
私心覺得,如果有孜然粉就更好 XD。
一爐三用~左邊保溫,中間主力燒,右邊for生蠔、海鮮或者照放其他串物都可以,不過因為空隙較大,放串燒容易太貼以致燒焦⋯
平時燒烤很少可以燒到咁靚仔,完全做到外脆內嫩!!!外面少少脆又掛住幾滴蜜糖,好味到我地自己都覺得自己好叻XD
人頭加了 HKD$88 來個升級款~
有少少貴,不過間中一次都可以接受,一人分到一隻大蝦、一串和牛、一隻鮑魚、一隻扇貝和海螺。
我地一見到比手掌要長的大蝦已經興奮無比!啖啖肉口感比較綿,其實大蝦大到這程度應該都無可能保持到爽口彈牙,反而鮑魚和海螺好爽,可惜只有一粒…至於和牛,不要幻想有傳說神戶和牛的入口即溶(是一點也沒有的事)反正上次在神戶食完都覺得沒有傳說的神級,就當是質量算中上的牛肉粒好了。
覺得想試/值得可以加,反正不加這$88 都已經好多款式任你試。
如果你係女仔又怕啤酒有苦味,我推介右邊這個甜甜口感超易入口又好味又爽但名字被我忘記了的日本啤!