2009-04-29
肥仔生日,一眾友好又送禮物、又一齊去食自助餐,認真比面! 肥仔應該記住肥D、契媽、同契爹對你幾好啦!一早訂左位,但衰在無問價錢!皆因係Open Rice 網頁內看每位$298+1,但埋單竟要每位$338+1! 好似累朋友駛多左錢咁!真唔好意思! Open Rice 版主真要update下D價錢啦!講番嘢食,都OK啦!但如果係$298就更加OK囉。去到都幾早(6:45pm),人唔多,見到個Tiramisu未有人食過,就同佢影番張齊整嘅靚仔相(好難得o架,因為一比人叉過就會好醜樣。但到最後食嘅時候就幾失望囉,因為中間個D好似浸濕麵包咁嘅嘢好難食(濕過頭、又甜、又唔夠酒味)。食唔到o個舊嘢就都幾好,但整體嚟講:係個餅稍"削"囉!"實"番少少口感就會好好多(亞蘇話唔駛講口感喎,傻嘅)!海鮮冷盆 :即開生蠔 - 我自己一向唔食嘅,因為覺得好腥同我食唔到有鮮味就無謂"屣"啦!但見到即開,又試下!無以前晌第二度食咁腥,但仍然係無乜味道(可能味覺有問題)。Brother 同公子就不停咁食,應該係幾好啦掛!蟹腳 - 稍細隻、肉質"削"、稍咸,一般啦。三文魚、凍蝦、八爪魚都係一般貨色,唔好、但唔算差。娜威
講番嘢食,都OK啦!但如果係$298就更加OK囉。
海鮮冷盆 :
蟹腳 - 稍細隻、肉質"削"、稍咸,一般啦。
三文魚、凍蝦、八爪魚都係一般貨色,唔好、但唔算差。
娜威煙三文魚、黑椒煙三文魚就中上啦!
當晚係做緊泰國美食:
冬陰公(泰式酸辣蝦湯) - 味道正宗、 足料、有水準,不俗。
好耐無食過 cow dang (泰式飯焦+香葉肉碎),味道正宗;但可惜飯焦放在肉碎上,部份被肉汁浸"稔"有點失真!應該分開放、食時自己放上飯焦面就very good啦!
泰式沙律 - 有豬頸肉木瓜絲沙律、海鮮沙律都OK,重有一個就唔記得左,因為我無食。
燒牛肉 - 我個肥仔食左五、六件都有,佢話好食但我就覺得肉質麻麻。
反而個酥皮三文魚菠菜卷就幾好味!
熱食唔算多,質素都一般,可以不提。
平時我地唔多食甜嘢,但當晚反而食左好多甜品:美式芝士餅、芒果黑糯米、芒果西米布丁、班蘭葉千層糕(杯裝)等等都幾好味!
泰式雪條、Tiramisu 就麻麻地啦!