2022-04-10
餐廳:黯然燒魂地址: 大坑施弼街4號地舖因為個名好玩,所以將呢間主打串燒🍢,仲有唔少自創小食嘅小店改名為黯然燒魂 @aurora.taihang 。老闆一家人接手呢間店,原來前前後後都喺大坑開咗3年幾雖然店鋪好細,我諗最多都喺坐到十個人左右,不過嚟食飯都見到唔少一家大細同情侶過嚟,而且呢間喺Pet Friendly嘅黃店餐廳💛,零舍感覺比較warm同親民🤩,佢哋嘅原則喺配合香港人口味而去整各式各樣嘅嘢食,疫情下仲推出平價全日餐,最平$58就食到個丼飯,幾抵呢✝️爆漿芝士大啡菇 $68/2隻太多嘢想食又唔想諗,緊喺揀佢哋嘅必食推介,呢個店主自創嘅爆漿芝士大啡菇真喺唔惹少👻,多汁嘅大啡菇上面加咗野菌汁同爆漿芝士,一切開就湧流晒出嚟💦,超級Juicy同惹味,燒得啱啱好值得一試🔥✝️日式海鮮砂鍋粥 $108一推出就大賣嘅海鮮砂鍋粥,舀起見到超足料嘅蜆肉、蟹膏、磯煮鮑魚同北海道帶子,粥底相當綿滑🥰,海鮮嘅精華滲透喺每一啖粥裡面,真喺令人食唔停口😛✝️黯然炸髀 $68/隻即叫即炸、需時20-30分鐘嘅雞髀雖然無我想像中咁大隻,但喺佢香脆可口嘅口感真喺唔講得少😎,切嗰陣就已經feel到雞皮嘅香脆,加上啖啖
地址: 大坑施弼街4號地舖
✝️爆漿芝士大啡菇 $68/2隻
✝️日式海鮮砂鍋粥 $108
✝️黯然炸髀 $68/隻
✝️原條孜然蒜香茄子 $48/條
茄子唔算大條🍆,一開二再加上調味,燒得幾腍,不過就唔太入味,感覺好似分開食緊茄子同調味料咁🙈,少少遜色🤏
串燒叫咗黯然汁燒牛舌($38/串)、