2008-12-28
係圓方看戲, 先搵個醫肚的地方. 周圍行行, 看下有邊間啱心水先....終於, 第一次見圓方有人龍的食肆! good! 我諗嚟呢度食都唔會點錯啦....咁就呢個啦!點了 :小籠飽, 皮幾細緻, 雖然唔知有幾多摺, 但做得咁薄, 手工之精細度可見一班. 肉汁頗多, 十分鮮味, yummy! 跟我最愛的鼎泰豐不相伯仲!紅油抄手, 皮相當細滑, 且薄. 有少少廣東雲吞的影子... 何解? 因為係帶散的. 味道ok.排骨擔擔麵, 排骨分開上, 皮脆肉嫩. 排骨炸得剛好, 炸漿的份量合適, 好juicy. 一件件切開, 食吃來很方便. 抵讚. 擔擔麵, 帶麻辣味和麻醬, 辣味適中, 兩者十分合襯, 湯汁惹味, 唔錯!乾葱拌麵, 呢個係最驚喜, 因為好香. 原本只有菜乾之類的野拌食, 不大想叫, 但妹妹說係上海食過呢類野, 好好味, 堅持要叫. 那唯有就範. 一上枱後, 我知係無錯的. 因為那香味撲鼻而來. 乾葱該用油爆過吧, 令乾葱之類的東東散發出一陣陣難以抗拒的味道. 我們馬上把麵食拌勻, oh! 好惹味, 估不到就這麼簡單的一味, 吃到爆香乾葱的惹味和麵條本身的原味! 隔座也悄悄討論我
點了 :
乾葱拌麵, 呢個係最驚喜, 因為好香. 原本只有菜乾之類的野拌食, 不大想叫, 但妹妹說係上海食過呢類野, 好好味, 堅持要叫. 那唯有就範. 一上枱後, 我知係無錯的. 因為那香味撲鼻而來. 乾葱該用油爆過吧, 令乾葱之類的東東散發出一陣陣難以抗拒的味道. 我們馬上把麵食拌勻, oh! 好惹味, 估不到就這麼簡單的一味, 吃到爆香乾葱的惹味和麵條本身的原味! 隔座也悄悄討論我們吃的什麼, 還跟著點了一客呢!
服務一般, 似乎不太留意我們這邊. 很多時我跟鄰座客人也求助無門. 希望能改善下!