2022-03-10 467 瀏覽
搬咗黎新蒲崗都四年幾,試過好多茶記,都仲係未搵到一間覺得滿意嘅常餐,但就響今日俾我食到啦,仲要響樓下好近,點解我唔早啲試呢😭話說今日又係一個唔知食乜好嘅WFH中午,本身諗住唔用腦去mos算啦,去到聚華門口,見到係後生仔嗌人入去食啦,睇門口我一直以為呢間野啲樓面係啲好兇惡嘅大叔而唔敢行埋去,原來又唔係喎,見到常餐第一個choice有奶油豬,就決定入去試吓。叫咗個常餐係蕃茄牛肉米、奶油豬、熱奶茶。個蕃茄牛肉米唔講得少呀,個湯唔係hea用茄膏,飲得出係有用蕃茄、紅蘿蔔、西芹煲,仲有少少八角味,完全無味精,個面有幾舊大大舊紅蘿蔔,啲牛肉係放響碗底倒入熱湯浸熟,係爽口個喎(我覺得應該係有用鬆肉粉但應該唔多),米粉亦彈牙,總之成件事食味清新又夠味,我成碗清晒飲埋個湯呀,已經好耐無試過會飲晒啲湯。個奶油豬更加不得了呀,圓果面係脆皮,平面係軟,牛油係有心機咁搽到適量平均,練奶亦係淋到好均勻,咬落去入面係鬆軟而濕潤!而個奶茶係茶味奶味均衡無澀味!天呀!成個常餐天衣無縫,好好味呀~~~~~~~埋單係個有style嘅肥仔戴黑石耳環都幾型。雖然個環境唔係靚仔同有啲逼,不過我一定會encore架!

常餐
2022-03-10