2012-06-16
我上次黎幫親呢間點心專門店應該差唔多係一年前,專門店o岩o岩開張辦團購,所以買左好幾張黎試,每次食完都好滿意,所以今年再辦團購,我都即刻買番幾張,當然價錢冇上年咁平唷~朋友未試過夜晚食點心做晚餐,所以今次算係朋友的突破同改變。朋友問我團購餐包括有乜野食? 我真係完全唔記得左,買完就算~我我地一坐低,侍應只問我地食燒賣定蝦餃? 排骨飯定滑雞飯? 揀完呢兩款,其他的都係標准左o既點心。由於朋友唔舒服,所以我要食晒碟炸春卷同炸雲吞,每人各1件。兩樣炸物雖然唔算係o岩o岩炸好,但好脆,好香口。我食晒2件春卷,朋友問春卷餡料係乜? 我都唔肯定係唔係蘿白茸? 但咬落去唔多似係食肥豬肉之類,結果我投降。我食晒D炸野,所以朋友就負責食晒成碟叉燒腸,叉燒算瘦,蒸得o岩o岩好,朋友話都OK好食。今次我冇點我至愛點心 - 蝦餃,而要左燒賣。燒賣面放D蝦籽略嫌少左D,賣相一般,唔多起眼,豬肉唔算肥,恰到好處。馬拉糕賣相幾靚,成個球形咁,比起平時酒樓果d不規則形狀,顏色亦有點兒淡左少少,好似都唔多習慣,冇傳統馬拉糕的感覺。馬拉糕蒸得好鬆軟,夠晒熱,甜度o岩o岩好。滑雞飯我完全冇食過,由於我已經食左半個馬拉糕。