2011-09-24 16 瀏覽
在中上環如果想食平平哋又不太差的點心,除了蓮香居,萬花紅等,呢間係我不二之選,而且佢的時間比較適合我呢啲時間完全顛倒的人,幾時都食得。今天吃了:香茜牛肉腸和黃沙豬潤腸我係腸粉狂熱分子,每次都要叫兩碟,朋友愛牛肉,我鐘意食豬潤,豬潤夠嫩不硬,粉皮滑度尚可的。平時都鐘意吃春風得意腸,是腸粉包住春卷,但今天不想吃太熱氣所以無叫。蠔皇义燒包也是因為對上的原因,沒有叫平時叫開的雪山义燒包,坦白說我不是义燒包的愛好者,係雞包的支持者,所以這個我不比意見了。 素翅鳳眼餃裹面有齊平時吃燒賣的粉再外加幾條硬硬的扮翅的粉絲,我覺得麻麻哋。招牌燒賣皇看圖也見到是蒸到熱辣辣上枱的,料是正常的蝦和豬肉。加咗少少蝦子做裝飾,OK!香煎南瓜粿 這個是新點心,也是甜品,味道極似奶黃包,好少南瓜味,但也是好味的。其實佢星期日比較少人,想食的朋友最好揀呢日,咁就唔駛等位了。
而且佢的時間比較適合我呢啲時間完全顛倒的人,幾時都食得。

今天吃了:
香茜牛肉腸和黃沙豬潤腸