1K
2021-07-07 95 瀏覽
媽媽好中意去希慎既名館飲茶, 我自己都試過確實係有質素, 相信晚飯都有保証。我自己亦都幾中意名館既環境, 樓底高有大玻璃窗, 日頭透自然光, 唔嘈雜, 感覺舒適。糖芯黑蒜海底椰豬展湯 $68燉湯以茶壺盛載, 同上功夫茶杯, 賣相特別。湯頭熱騰騰, 入口清澈唔油膩, 黑蒜熬出淡淡甘甜, 加上海底椰同豬展, 淸甜又滋潤。XO醬啫啫唐生菜$98用砂鍋上熱到滋滋聲,  加上蒜同椒絲, 夠哂香口。豉油王頭抽飯焦大蝦 $118CP值好高既一個飯! 放低已聞到香味, 米飯粒粒分明夠乾身,當中仲加入左飯焦增添口感, 入口啖啖都有陣頭抽既香味, 而且底下墊左荷葉, 成個飯多左淡淡既荷葉香。面頭鋪滿大蝦, 蝦肉亦不乏鮮味, 整體份量多, 抵食之選。冰鎮鮮菠蘿咕嚕肉 $138吸睛兼打卡ABLE, 原個菠蘿再加上乾冰效果, 靚! 菠蘿內有冰粒, 咕嚕肉, 菠蘿肉, 同埋3色椒, 咕嚕肉一口一粒, 表面脆皮一D都冇軟化到, 咬入去脆卜卜 酸甜味, 中意佢冇乜肥膏, 但入口依然好香肉味。 仲有唔好MISS左菠蘿肉, 又甜又多汁!點心拼盤 $128平時飲茶必食蝦餃同埋紫薯酥餅, 好好食, 我地叫多個拼盤! 有咸點甜

糖芯黑蒜海底椰豬展湯 $68

燉湯以茶壺盛載, 同上功夫茶杯, 賣相特別。

XO醬啫啫唐生菜$98
用砂鍋上熱到滋滋聲,  加上蒜同椒絲, 夠哂香口。

豉油王頭抽飯焦大蝦 $118

冰鎮鮮菠蘿咕嚕肉 $138

點心拼盤 $128

平時飲茶必食蝦餃同埋紫薯酥餅, 好好食, 我地叫多個拼盤! 有咸點甜點, 又係打卡ABLE, 擺得靚靚仲有天鵝造型!
佢D點心真係好好食, 蝦餃同香菇素餃都餡料飽滿。
大良炸鮮奶, 紫薯酥餅同埋奶黃煎堆都係唔食唔得, 炸得香口, 真係要格硬揀最中意既就係紫薯酥餅啦, 外面酥脆, 入面滿滿綿密既紫薯蓉, 又香又甜, 正!

咋糊  $68

見幾得意就試下, 麻雀造型神似, 其實係椰汁桂花糕, 入口清香, 唔會太甜, 椰味香甜, 不錯!