2011-10-15 151 瀏覽
經不同報紙、雜誌所推介,加上別緻嘅裝修,點一龍已經成為城中熱話。今日比較清閒,所以專程與兩位靚秘書走一趟。以點心店來說,點一龍嘅地方確實唔細,樓底亦非常高,加上清雅嘅裝修,感覺舒服,一幅落地大玻璃,掛著幾個紅色大燈籠,觸目之餘,又不落俗套。由大集團經營,裝修、擺設當然揼本,全部餐具都係白色,印上點一龍嘅logo,筷子則是黑色,黑白分明;辣椒醬、豉油、胡椒粉,連同牙籤座,都精緻地擺放係一個黑色嘅木架上,非常整齊,並清楚地印上各種醬料名稱,中英對照,遊客都唔會攪錯。原來星期一至五嘅午飯時間 (11:00-15:00),有二人套餐$138,有四款點心、一款粥飯及兩份甜品,其實點心加粥飯價錢,同散叫差不多,賺咗嘅係兩份甜品。蜜汁义燒腸及香茜牛肉腸,皮簿餡靚,絕對係佳品,腸粉嘅皮夠簿,亦夠滑,义燒剁得夠碎,亦惹味,牛肉內更加有芫茜,令味道更香,雖然不及堂記,但亦有八成水準,惟豉油方面,味道有點兒過甜,應該可以調教一吓。花雕棉花雞,魚肚墊底,方便吸收所有精華,係聰明嘅做法,雞件就放係魚肚上面,中間放咗粒切開咗嘅紅棗,使紅棗味更容易揮發出來,再加上幾粒杞子,食入口,完全感受到紅棗同杞子嘅味道,但花雕

今日比較清閒,所以專程與兩位靚秘書走一趟

,一幅落地大玻璃,掛著幾個紅色大燈籠,觸目之餘,又不落俗套

全部餐具都係白色,印上點一龍嘅logo

蜜汁义燒腸及
香茜牛肉腸,皮簿餡靚,絕對係佳品
蜜汁义燒腸及香茜牛肉腸,皮簿餡靚,絕對係佳品
花雕棉花雞,魚肚墊底,方便吸收所有精華,係聰明嘅做法
,再加上幾粒杞子,食入口,完全感受到紅棗同杞子嘅味道,但花雕味就真係聞唔到
;至於雞件,唔夠滑,而且冇雞味,原因有二,第一,可能係雪藏雞件,第二,紅棗同杞子嘅味道已經蓋過雞嘅鮮味
;至於魚肚,的確係精華所在,盡吸各樣食材嘅味道,只可惜冇咩肉味,應該都是雞件嘅問題
花雕棉花雞,中間放咗粒切開咗嘅紅棗,使紅棗味更容易揮發出來
鮑魚雞粒酥,$38一隻,酥皮係牛油焗,好香嘅牛油味,好似曲奇餅咁香,但略為偏硬,唔夠鬆化,鮑魚係原隻鮑魚仔,報章話用南非十八頭罐頭鮑
,有嚼頭,唔韌,但個人對此點心,始終提不起大興趣,總覺得鮑魚與酥皮始終都好似格格不入
,$38一隻,絕不唔平,抵食與否,則見仁見智
鮑魚雞粒酥,$38一隻,總覺得鮑魚與酥皮始終都好似格格不入
燒賣,有兩款,一款係普通嘅鮮蝦燒賣,$18兩件,另一款係黑松露鮮蝦燒賣,$22一件,既然一場來到,我哋當然食豪d
,叫咗
黑松露鮮蝦燒賣,一籠一粒,都頗大粒,賣相討好,有一撮黑松露係頂,下面有一隻蝦,蝦下面就係粒燒賣,黑松露嘅味道頗香,與蝦嘅味道相襯,蝦肉亦算爽口,燒賣內嘅豬肉份量比蝦多,亦有肉汁,咬感唔錯
,但同行秘書則嫌肉嘅份量過多,希望可以多蝦少肉,哈哈
黑松露鮮蝦燒賣,$22一件,黑松露嘅味道頗香,與蝦嘅味道相襯
蝦餃先嚐
普通嘅蝦餃皇,size唔算大,皮尚算簿,蝦肉亦爽口,唔錯
;接著,就係點一龍嘅招牌點心之一,
龍蝦湯三皇餃,$58兩件,唔平
,但具創意,有噱頭,係一個迷你焗盅內,盛著半滿嘅橙紅色龍蝦湯,有兩粒頗大隻嘅三皇餃放係入面,露出三分一於湯面,再係上面灑d碎香草,上枱時,打開盅蓋,先有一陣熱氣散出,再聞到龍蝦湯嘅味道,係色、香兩方面,都攞到唔少分數
;至於味方面,先嚐一口龍蝦湯,味的確濃,但唔夠鮮,恕我直言,我覺得唔似新鮮熬製
;至於隻三皇餃,報章上報導,係用上波士頓龍蝦,本地花蟹及越南大白蝦嘅肉來做,所以叫做三皇餃,食入口,龍蝦肉與蝦肉都爽口,但講真,唔知係龍蝦肉偏少,還是我嘅味覺有問題,食入口,其實都好難分龍蝦肉,還是蝦肉
;但比較有驚喜嘅,反而係蟹肉,唔敢肯定是否新鮮生拆蟹肉,但的確有一陣頗濃郁嘅蟹肉味,頗特出,幾吸引
;但皮比普通嘅蝦餃皇厚,略為失色,再者,唔知係我哋技術差,還是其他原因,我哋三個人,四隻餃,全部夾上來時,嗰底都爛咗,相信作者嘅原意,都唔想d食客好似食灌湯餃咁樣,整爛來食,係呢方面相信要下點功夫
;另外,靚靚秘書又有個提意,既然嗰中式餃皮咁易爛,點解唔嘗試用意大利雲吞嘅皮來包呢隻三皇餃呢?我諗一試亦無妨,哈哈
上圖係普通嘅蝦餃皇,下圖係龍蝦湯三皇餃
生炆花生豬手,一嚐鹵水汁,已經可以斷言係失敗之作
,鹵水汁唔夠陳年,完全散發唔到鹵水汁應有嘅香味,好似鎖著係入面咁,只得一個鹹字;花生亦唔夠腍,惟豬手則炆得唔錯,夠腍
生炆花生豬手,一嚐鹵水汁,已經可以斷言係失敗之作
芝士白汁蝦春卷,外表與一般春卷沒有兩樣,入面當然有蝦、芝士和白汁,春卷皮夠簿且脆,唔油膩,幾好
;芝士味亦夠香,但份量唔多,對於我這種芝士迷,略有所失,蝦嘅份量都唔多,簡單講,唔夠餡料
芝士白汁蝦春卷,唔夠餡料
馬拉糕,造形討好,深啡色,夠傳統,吃了一口,覺得甜度不足,味道偏淡,而且糕身鬆而不軟,有待改良

雪影包系列,我哋選擇咗
雪影义燒飽,飽皮好似墨西哥飽,唔係好甜,都夠鬆軟,不過比較簿身,我覺得厚身少少,會比較有咬口,更具彈性;至於义燒餡料,夠味,但好似唔多夠料,一口咬落去,成個飽扁哂
上圖為馬拉糕,下圖為雪影义燒飽
鮑魚片雞球飯,原個砂鍋上,唔係好大鍋,餸嘅份量唔少,鋪滿整個鍋面,豉油則用枱面嘅豉油,服務員話枱面嘅豉油,係每日新鮮煮,唔係普通豉油
;飯粒,粒粒鮮明,唔會太多水,亦有飯香,唔錯
;雞件亦夠嫩滑,比棉花雞嘅雞件好食
;至於鮑魚當然係素鮑片,$48一鍋飯,又豈會有鮮鮑片呢
鮑魚片雞球飯,$48一鍋
最後,仲有
蛋煎糯米雞,煎得金黃色,唔會太焦,幾吸引
,食入口,好香濃嘅蛋黃香味,唔單來自外面嗰層蛋黃,裡面仲有d蛋黃,非常香,難得
,但糯米唔夠黏,夾起有d散,而且除咗蛋黃外,其他餡料係嚴重缺乏,只得非常零碎嘅肉碎,又冇味,又冇咬感,完全冇糯米雞嘅神髓
蛋煎糯米雞,煎得金黃色,好香濃嘅蛋黃香味
綠豆沙,係跟餐送嘅,但係都頗足料,有海帶,很沙,唔會水汪汪,甜度適中,望一望餐單,散叫都要$20一客

埋單$727,每人$242,嘩
,三個人飲茶食晏都要七佰幾,真係唔平,以咁嘅價錢,可以食得更好
綠豆沙,係跟餐送嘅,埋單$727,每人$242,嘩!
全部餐具都係白色,印上點一龍嘅logo
蜜汁义燒腸及香茜牛肉腸,皮簿餡靚,絕對係佳品
綠豆沙,係跟餐送嘅,埋單$727,每人$242,嘩!