餐廳: ULURU
條款及細則:
須受其他國泰條款及細則約束。
2021-07-28 138 瀏覽
之前見過韓國有黑白2D Cafe已經好想去,知道香港都有真係好開心(*´∇`*) 成間Cafe都係黑白色嘅手繪壁畫,好似走入繪本世界,每個角落都係打卡位!.食物方面,Cafe主打西式fusion菜和下午茶,試咗佢哋嘅下午茶,真係好靚又充滿藝術感。.🌼彩花之里.溫室下午茶 $188 for 1, $338 for 2 (包以下鹹點、甜點及飲品)🌸鹹點 ♥泰式炸魚蛋 🐟口感及味道都似泰式炸魚餅,辣辣地帶檸檬葉香氣,香口惹味。.吉列炸蝦 🍤炸蝦外層沾有麵包糠,炸得好香脆。.甜點 ♥上層:Macaron 🟠、Uluru Mocha 🍫Macaron外層薄脆內軟,味道略甜。Mocha 朱古力味道濃郁,口感幼滑。.中層:柚子、藍莓乳酪 、Uluru 朱古力蛋糕 🍰柚子及藍莓乳酪蛋糕酸酸甜甜,朱古力蛋糕味道濃郁。.下層:迷你玫瑰奶凍 🌹、朱古力牛角包 🥐奶凍聞落好重玫瑰香味,本來驚會好甜,但食落奶味較玫瑰味濃,口感滑溜。牛角包酥皮都幾鬆脆,夾心有朱古力醬。.迷你朱古力糖果溫室 🥀賣相好似真嘅玫瑰盆栽一樣,透明花盆裝住朱古力餅碎及生朱古力,我覺得係所有甜點中最好味,朱古力餅碎味濃又鬆脆,加上幼滑嘅生朱

鹹點 ♥
泰式炸魚蛋 🐟
口感及味道都似泰式炸魚餅,辣辣地帶檸檬葉香氣,香口惹味。
吉列炸蝦 🍤
炸蝦外層沾有麵包糠,炸得好香脆。

甜點 ♥
上層:Macaron 🟠、Uluru Mocha 🍫
中層:柚子、藍莓乳酪 、Uluru 朱古力蛋糕 🍰
柚子及藍莓乳酪蛋糕酸酸甜甜,朱古力蛋糕味道濃郁。
下層:迷你玫瑰奶凍 🌹、朱古力牛角包 🥐

迷你朱古力糖果溫室 🥀
賣相好似真嘅玫瑰盆栽一樣,透明花盆裝住朱古力餅碎及生朱古力,我覺得係所有甜點中最好味,朱古力餅碎味濃又鬆脆,加上幼滑嘅生朱古力,有雙重口感。

飲品 ♥
兩杯特調飲品都散發陣陣花香,又唔會有人造香精味道,重點係賣相超靚!
Lavender Dream 🌿
呢杯係薰衣草加荔枝口味,花香味及果味並重,味道香甜而不膩。
Uluru Rose Tea 🌹
味道微甜帶淡淡玫瑰香味,茶味清新。

總括而言:香港比較少有同類型嘅 Cafe,真係幾有特色。Cafe面積相當大,每一幅牆都有黑白色手繪壁畫,以歐洲街道及大宅為主題,配上純白色傢俬,感覺好夢幻!雖然係打卡 Cafe,但食物同飲品都好有心思,唔止賣相精緻,味道亦不過不失。另外一讚呢度嘅員工好nice,歡迎我哋周圍參觀同影相打卡ᕕ(ᐛ)ᕗ