餐廳: 健康齋廚
資訊:

今日接朋友收工,想清清地食素,就試下呢間喺黃大仙經營咗20年嘅家庭式素食餐廳,主打健康少油少鹽嘅中菜,我哋好欣賞佢有清楚標示部份食材同用料,對於有食物敏感嘅人士來說,呢個安排真係好貼心餐牌上都幾多款式,有素湯羹、煲仔菜、小菜、齋滷味同埋各類炸物等麻婆豆腐(65hkd) 用豆干碎取代了免治豬肉,口感味道上完全冇違和感,用了硬豆腐,所以不容易煮到太碎或者爛咗,辣度剛好魚香茄子煲(70hkd) 總覺得原個煲上特別有誠意,茄子好軟腍,煮到入哂味,有淡淡南乳醬香,適合配飯~欖菜冬菇炒飯(65hkd) 跟餐有老火湯送,足料無味精,似屋企人煲的味道,食得好舒服的一個粉飯,冬菇味好出,芥蘭粒增加口感,炒飯油亮,賣相好有食慾

麻婆豆腐(65hkd)

魚香茄子煲(70hkd)

欖菜冬菇炒飯(65hkd)

2025-06-27