2022-10-25
今日去完黃大仙拜神,之後我地去左黃大仙北館搵食。我地去左「嘆嘆」食Lunch,「嘆嘆」主打台式飲品、精緻甜品、台式小食、無添加手工花茶等等,而且「嘆嘆」其實係「韓閣」旗下的一個品牌,所以一定有質素保證。餐廳裝潢設計有心思,天花掛滿了色彩繽紛的乾花做裝飾,打卡一流。古早滷肉飯拼滷水雞翼($68)份量十足,滷肉的份量夠多,肉很入味,香口帶肉汁,香而不油膩,送飯簡直一流,另外有4大隻雞翼,雞翼上灑了許多芝麻,食落有芝麻香,而且雞翼相當入味。嘆嘆拼盤($128)有胖胖台灣腸、招牌鹽酥雞、脆香甜不辣鹽酥雞調味剛剛好,不會過鹹,肉嫩多汁,鹹脆香口。拼盤份量share 同朋友一齊食,剛剛好。招牌珍珠奶茶奶蓋蛋糕($48)在千層蛋糕上蓋上一層奶蓋,奶蓋口感綿滑,珍珠煙煙韌韌有咬口,千層蛋糕糕身厚薄均勻,不會太甜太膩。嘆杯(精品)Dirty($48)咖啡味厚重,又帶有順口的奶香清零消脂手工花茶好大壺,而且個底仲有蠟燭,可以一路熱住飲,清零消脂手工花茶菊花味突出,花茶加上蜜糖,清清甜甜。
古早滷肉飯拼滷水雞翼($68)
嘆嘆拼盤($128)
有胖胖台灣腸、招牌鹽酥雞、脆香甜不辣
招牌珍珠奶茶奶蓋蛋糕($48)
嘆杯(精品)Dirty($48)
咖啡味厚重,又帶有順口的奶香
清零消脂手工花茶