2024-02-05
呢排去咗黃大仙竹園邨到探朋友,順便食飯;聽朋友介紹話街市有好多平靚正嘅美食賣,發現真係有好多唔同款式嘅野食,最尾簡咗呢間食上海菜嘅餐廳;餐廳主要做外賣生意,當日都有好多街坊幫襯。🥢狀元生煎包(4件)呢到嘅生煎包真心幾出色,仲要係即叫即製;生煎包食落外皮鬆軟,包底煎到好香脆,大家食個陣要小心,因為個包有多湯汁,一大啖咬落去個陣,啲湯汁吱哂出黎。🥢狀元小籠包(4件)呢到嘅小籠包嘅豬肉餡都幾大舊,肉質都幾新鮮,湯汁亦都有好多,味道濃郁鮮甜,建議先咬一細啖,飲咗啲湯先,跟住先再食哂成舊小籠包。🥢狀元擔擔面平時食擔擔面都偏重花生味,辣度反而無咩;但呢間鋪嘅擔擔面係辣味重過花生味,岩哂我呢啲鐘意食辣嘅人,呢到嘅麵煮得偏淋,但麵都吸收到湯嘅味道。🥢蔥油拌面平時嘅蔥油拌面都係好油膩,呢個係健康嘅拌面,感覺無出面嘅咁油膩,呢個面略偏重醬油味,但葱油味道都頗香濃,配埋咸香嘅醬油,味道真係幾夾。🍵百香果金橘茶呢個係餐廳自家制嘅飲品,味道帶有淡淡嘅金橘味,味道都幾fresh,好岩解渴飲。
🥢狀元生煎包(4件)
🥢狀元小籠包(4件)
🥢狀元擔擔面
🥢蔥油拌面