2023-08-07
今晚約左個舊同事係黃埔附近搵食,而家去黃埔搭地就到非常方便,附近周圍都有商場,有各式美食餐廳,今晚就卜左位於紅磡黃埔天地享膳坊第4期地下嘅西餐廳Niksen Koffie,佢地嘅芭菲係招牌打卡甜品。首先order兩杯冰凍飲品:- 凍多明尼加60%朱古力,非常濃郁的朱古力味道,但又唔會太甜。- 熱情果梳打,果味加上梳打係絕配,酸酸甜甜,非常清新。🥗經典凯薩沙律,非常經典的沙律,沙律配上新鮮沙律菜同香脆麵包粒,搭配芝士粉抹同醬料,非常開胃。🍕巴拿馬火腿蕃茄醬薄餅,餅皮薄脆,火腿的鹹味和蕃茄醬的酸甜味相輔相成,非常美味。🍝避風塘香辣軟殼蟹意粉,軟殼蟹質感鬆軟,每啖都嚐到蟹香,一丁點油膩感都冇,炸得非常出色👍🏻;意粉係我鍾意嘅軟硬度,非常有口感,意粉掛上避風塘的香辣味道,令人垂涎欲滴。松露及蒜香芝士醬薯條🍟,食完正餐,order個薯條一路食一路同朋友吹下水就最chill😆,薯條好粗身,滿足口感,而且炸得外脆內軟,搭配上松露同芝士兩種醬汁,我較鍾意松露醬,味道非常香濃,真係會一條接一條食,好邪惡🤣。最後輪到今晚重頭人氣打卡甜品😋,士多啤梨乳酪抹茶芭菲,非常豐盛嘅甜點;食芭菲最享受係一層一層咁食落
- 熱情果梳打,果味加上梳打係絕配,酸酸甜甜,非常清新。
最後輪到今晚重頭人氣打卡甜品😋,士多啤梨乳酪抹茶芭菲,非常豐盛嘅甜點;食芭菲最享受係一層一層咁食落去,食到唔同味道同口感。頂層士多啤梨🍓拿破倫,非常驚喜,高質酥脆;雪糕均埋朱古力脆脆,又冰凍又有口感;最後麻糬跟抹茶果凍夾埋黎食,又係非常夾配,總括黎講,層次豐富又靚又好味嘅甜品👍🏻。