2023-05-28
朋友知道我家住黃埔,經常問我有什麼好介紹,最近在黃埔聚寶坊開咗一人火鍋店,主打亞洲風味有港式、日式同韓式,啱晒多心的我們想試不同口味,用QRcode 落單,非常方便。當中以小火鍋為主,套餐由$55-$168 都有,分別有韓國麵豉湯、泰式冬陰功湯、台灣薑母鴨湯、日式大戶豬骨湯、四川麻辣湯底、老壇酸菜魚湯底、港式花膠湯底同蕃茄龍蝦湯底我們揀選了兩款湯底:花膠湯底,有花膠、姬松茸、雞肉,湯底口感稠身、湯底濃郁,花膠亦大塊蕃茄龍蝦湯底,湯底好足料,見有好多小龍蝦,大慨都有4-5隻,蕃茄湯底味濃清甜勤勤力力這個是signature dish , 外型成條牛肉橋陣好吸引,適合打卡,套餐配料主要以牛肉為主,包括A4和牛、安格斯肥牛、牛五花、橫牛隔膜、牛舌A4和牛非常淋身,入口即溶化,安格斯牛味濃,肉質鮮嫩,牛隔膜肉味濃郁,牛五花油脂另外點了其他火鍋配料有冰豆腐、響鈴、淮山、魷魚,而自助區有紫菜飯同烏冬,也有不同的醬料供選擇甜品有好多選擇芒果糯米糍3.6雪花冰入口非常涼爽,啱夏日三十幾度高溫,芒果香甜,糯米糍幾煙靭咬口抹茶紅豆牛角包窩夫抹茶雪糕抺茶味香濃,紅豆不太甜,窩夫都香脆朋友同我都叫了玫瑰荔枝梳
我們揀選了兩款湯底:
勤勤力力
芒果糯米糍3.6雪花冰
抹茶紅豆牛角包窩夫
抹茶雪糕抺茶味香濃,紅豆不太甜,窩夫都香脆
朋友同我都叫了玫瑰荔枝梳打同藍柑麝香葡萄梳打,在炎熱的夏日的確好爽