2004-04-09
見呢度食評唔錯,尋晚行過就買左兩打生水餃返屋企自己整,另加$10兩舊驢打滾揀左四種水餃,每樣半打,分別係'九'菜豬肉餃,津菜餃,海參豬肉餃同鮮蝦帶子'九'黃餃. 未煮前見所有餃都好新鮮,應該係即日整,啲皮好薄好軟熟. 個人口味問題,食北方水餃我喜歡厚皮煙韌一點,像北京酒樓個o的,呢度既餃皮就較薄唔煙韌,同埋啲餡好咸下,食完要猛飲水. 味道就十分一般,津菜餃o的味好怪,而且o的齋餡料切得太碎影響口感,唔好食.海參餃完全食唔出有海參,鮮蝦帶子餃ok啦但冇乜鮮味,九菜餃已較好.至於個驢打滾其實好薄既糯米皮包住啲荳蓉,外層coat左黃豆粉,講真賣相都幾肉酸,一團啡色野咁,而且太多荳蓉(雖然唔係好甜)糯米皮亦久彈性,我唔係咁鍾意,只係食左一啖,妹妹就話ok.呢度o的水餃都唔平,一碗十隻水餃平均都成三十蚊碗,但味道就真係有o的失望. 不過有個操北方口音既女店員好有禮貌,我望左餐牌好耐佢有好有耐性同我講解,又建議我試邊隻,我見佢做野都好勤快,反而係個肥肥地既男人(可能係老闡)就淨係掛住現個手提電話,黑口黑面咁,態度麻麻