2019-04-02 250 瀏覽
今日同好朋友去長沙灣考試!同DSE同學仔同一日考試令我地感到好年青啊!當然,我地兩個天才型梗係pass咗啦~即刻搵地方食野慶祝下!黎到好高評價既老鳳冰室食早餐。入到黎裝修都幾用心,心情靚靚靚呀!放menu既位置係一個舊式信箱,幾有情懷啊。份menu仲係一封給自己既家信!SWEET!【叉燒煎蛋通】好普通的早餐。通粉係鏍絲形坑紋通,比較厚身,但煮既時間唔夠耐,好似熟得唔夠通透,有點兒硬。【炒蛋+3.6牛乳肉醬薯蓉】炒蛋幾滑,唔錯,正常水準。但個薯蓉非常麻麻啦,無咩奶味,而且好粗顆粒,已經唔係特登留少少texture比你,而係無整過蓉咁。個肉醬都好普通,唔好食囉成件事,呢碟野只係加$10,但我想省返$10 :<【黑松露炒蛋蛋士】食返d呢到既名物啦。一上枱賣相係幾吸引,亦都好香。食落個蛋係okay,但個多士就好普通。【波波奶茶】我地兩個完全係為咗波波奶茶黎既。有三大粒波波,幾得意,但好睇唔好飲。佢奶味濃,茶底都唔錯,但好好好好好好甜。係飲多幾啖甜到條脷會唔舒服。但我諗應該無得少甜啦,因為d波波一早雪好晒。同埋d波波如果去到尾段你整碎佢飲既話都係會有碎冰既出現,會好難吸到d奶茶。總結,早
黎到好高評價既老鳳冰室食早餐。

入到黎裝修都幾用心,心情靚靚靚呀!
放menu既位置係一個舊式信箱,幾有情懷啊。
份menu仲係一封給自己既家信!SWEET!

【叉燒煎蛋通】
好普通的早餐。
通粉係鏍絲形坑紋通,比較厚身,
但煮既時間唔夠耐,好似熟得唔夠通透,有點兒硬。

【炒蛋+3.6牛乳肉醬薯蓉】
炒蛋幾滑,唔錯,正常水準。
但個薯蓉非常麻麻啦,
個肉醬都好普通,唔好食囉成件事,
呢碟野只係加$10,但我想省返$10 :<

【黑松露炒蛋蛋士】
食返d呢到既名物啦。
一上枱賣相係幾吸引,亦都好香。
食落個蛋係okay,但個多士就好普通。

【波波奶茶】
我地兩個完全係為咗波波奶茶黎既。
有三大粒波波,幾得意,但好睇唔好飲。
佢奶味濃,茶底都唔錯,但好好好好好好甜。
係飲多幾啖甜到條脷會唔舒服。
但我諗應該無得少甜啦,因為d波波一早雪好晒。
同埋d波波如果去到尾段你整碎佢飲既話都係會有碎冰既出現,
會好難吸到d奶茶。

總結,早知我去其他老字號食個平靚正既正宗港式早餐啦!
2019-04-02
$50 (早餐)