2009-05-31
我同左男朋友去試呢間餐廳, 因為見最近成日上雜誌, 以為係好野下午一去到見到排哂長龍, 真係得人驚, 以為係正野黎, 點知都係失望。大概等左15分鐘左右就黎到我地入座, 點知店裡面既人原全無動機要出面既人入座即使已經有8個無人坐既座位, 我後面既人都開始起哄話點解有位, 抹好台都唔比人入,我走果時, 佢相同地又係唔理出面既人龍, 有幾台係空既都唔放人入去,d出面既人個個企哂係門口望住佢都唔知wor, 無反應 然後一放就放十幾人入座, 完全唔知咩事, 呢位帶位既姐姐真係幫餐廳倒米如果有得投訴一定會投拆人手少又係一個問題, 成間野得2個姐姐仔做樓面,仲要兼收銀&帶位, service好極有限, 一定係比"1分", 如果有"0分"就更好餐廳環境, 又係一個迫字, 入面多數都係坐埋d木椅, 仲要無椅背, 幾乎要同人背對背, 唔講仲以為入左難民營, 裝修幾新淨都無用食物方面, 叫左北海道套餐首先上菜既係叉燒通 (餐牌竟然打义燒通, 呢d字都會錯?!)叉燒ok, 無問題, 通粉同湯底都合格, 熱度係一個問題, 唔知點解拎到黎出哂煙但放入口又唔係好熱。聽講湯底放左牛奶, 不過我試唔出。支麻油係日本野
d出面既人個個企哂係門口望住佢都唔知wor, 無反應
如果有得投訴一定會投拆
食物方面, 叫左北海道套餐
叉燒ok, 無問題, 通粉同湯底都合格, 熱度係一個問題, 唔知點解拎到黎出哂煙但放入口又唔係好熱。聽講湯底放左牛奶, 不過我試唔出。支麻油係日本野, 幾香。
然後黎左個火腿+多士+炒蛋
多士ok脆, 唔錯, 火腿正常, 炒蛋都幾滑, 不過唔會食完唔會覺得極正要encore
因為近似水平既店真係太多--eg. 澳牛
最大問題就係果一杯熱奶茶
太太太太稀, 好似水咁, 又無茶味, 又無奶味, 呢個水準我係飲一啖就唔會再飲
實在太多茶餐廳既奶茶好飲太多, 儘管佢地用既只係普通黑白奶
事實上, 茶記香港有唔少, 好飲既都唔少, 呢間既奶茶水平應該算係bottom果10%既咁差
我對奶茶既要求係奶、茶味兼足,酵厚濃郁
雖然佢既綽頭係用日本牛奶, 但味淡如水(只有白糖味), 質感稀薄絕不是好奶茶既條件
成餐最不滿既, 就係呢杯野
其實食物大概有78分, 都唔係差, 絕對係中上水平, 但奶茶唔合格
重點係呢d只係茶記大路野, 你唔同我講佢係用日本牛奶做綽頭, 我都唔知有咩分別,
仲要收$35, 呢個水平應該係30以下先合理
所以即使想食常餐, 下次都會去第間, 老實講, no next time
唔係佢唔好食, 係呢個價錢, 呢d service, 呢d 環境已經唔會令人想再黎, d野食好食都無用