▾[#Serena食食食 ]今日好夜去完event好肚餓,去左尖沙咀亞士厘道嘅【重慶洪鼎火鍋】食麻辣火鍋🌶️🤤一坐低一定要叫左【現炸酥肉】同埋【自家製酒糟鴨舌】食住再慢慢點菜我哋決定要呢度好出名又淺陰嘅【酸蘿蔔鴨湯】雙拼【正宗洪崖洞麻辣鍋】配料就揀咗牛肝、大力腰片、伸腿鵝腸桂花蚌、安格斯Prime級牛小排、深海馬來西亞沙巴龍躉海鮮🐟我鐘意用用鴨湯個邊碌,內臟就係用麻辣湯底嗰邊🤤🤤🤤牛小排就兩邊都得!店面設計好舒服好多卡位,多人嘅就可以坐入面嘅大圓台,原來仲可以預約VIP房🎉🎊同一般嘅麻辣火鍋店唔同,店內播住好正嘅clubbing music🎶 估唔到打邊爐都咁Life of the party 🎉 好多地方都見到【重慶洪鼎火鍋】細心位,有叉得超快嘅usb充電位唔洗講啦,連一個豉油碟咁簡單都會照顧埋!每個醬料兜都會分做2大格,可以其中一邊用佢哋有隆嘅小隔碟,用來做咩?😯😦😧就係可以將多餘嘅火鍋香料隔開,仲可以將多餘嘅油份隔走,唔會食到成口油,但係又可以保留返火鍋湯底嘅香味🤤員工服務態度好有heart,上菜時間亦都好快,當我喺度揀緊火鍋配料嘅時候,小食就嚟啦!【現炸酥肉】好香口鬆脆嘅重慶小食

[#Serena食食食 ]

配料就揀咗牛肝、大力腰片、伸腿鵝腸
桂花蚌、安格斯Prime級牛小排、深海馬來西亞沙巴龍躉

【現炸酥肉】
好香口鬆脆嘅重慶小食,酥而不膩,有大一點花椒麻香,完全係一款好值得推介嘅開胃小食👍

【自家製酒糟鴨舌】
濃郁嘅酒香浸透每一條鴨舌,作為一個冷盤好適合迎接陣間嘅重慶火鍋
【現炸酥肉】

啱啱放低筷子,鴛鴦湯底就嚟啦!一打開鍋蓋,就見到鴨湯嗰邊有成大半隻鴨喺度😻麻辣火鍋嗰邊就見到有好多正宗重慶香辛料,一啲都唔馬虎,真材實料!

隨即,各種火鍋配料都陸續上枱!!!平時我都係先會食海鮮同較清個邊湯先,但係今次個麻辣湯底實在太吸引,同埋佢地好出名就係佢哋嘅【伸腿鵝腸】,所以我就即刻忍唔住試吓先!

【伸腿鵝腸】
(建議食法:筷子夾住來回有11個塘😆店員教架,詳情問佢地點解,岩岩好)
點解叫伸腿呢?平時我哋食開嘅鵝腸一碌就會攣埋一齊,食係上黎q埋好多雜質...但係依到廚師會預先處理過啲鵝腸,等佢哋碌熟咗都唔會攣起,唔洗食到成口刮刮刮😂影響口感!鵝腸又爽又脆口,仲吸收到湯底嘅香辣麻,搞到我都忍唔住食咗半兜🤫

【深海馬來西亞沙巴龍躉】
原條沙巴龍躉好新鮮咁上台,即叫即劏,真係唔同啲!二話不說放入鴨湯嗰邊,大概等3-5分鐘就可以食啦❤️第一啖咩嘢調味料都冇沾,先可以真正試到材料係咪新鮮😎果然不負所望,魚肉鮮甜魚皮痴牙,好有水準!

【桂花蚌】
每一次食打邊爐我都一定會叫嘅配料,好多人冇肥牛唔可以打邊爐,我就唔可以冇桂花蚌😍食到好新鮮嘅海水味,同時亦都吸收晒鴨湯嘅精華,又脆又爽口一定要叫

【安格斯Prime級牛小排】
上面都講到我唔係一定要食肥牛,但係呢個牛小排真係色澤均勻,油脂分布得好靚,無論放入鴨湯定係麻辣湯都係咁完美,牛味香濃🤤

【牛肝】【大力腰片】
其實平時都少食內臟,但係食到麻辣湯底冇可能唔叫😼兩樣配料都處理得好乾淨,而且肉色嫩紅!襯托麻辣湯一流🤘

18+推介🈲【一滴入魂】
打邊爐食到熱辣辣,一定要叫返一支chill過嘅清酒🍶先至完美,酒香清淡而甘甜,可以好好咁中和濃郁嘅麻辣火鍋
【一滴入魂】

🔸重慶洪鼎火鍋🔸
📍尖沙咀亞士厘道24-38號天星大厦地庫A舖
📲 6705-4308
👣港鐵尖沙咀站L5出口步行約5分鐘
▸▸▸▸▸▸▸▸▸▸▸▸▸▸▸▸▸▸▸▸▸▸▸▸▸
🔱S指數🔱(滿分為5)
美味度:👅👅👅👅
打卡度:📸📸📸📸