同朋友慕名而來旺角麻辣派,因為佢個海鮮大咖實在太吸引,$268每位,最少要點兩位份量,我們今晚三位。門口就放左個海鮮大咖的模型,等陣食果時就係呢盤勁野啦!等左45分鐘先有位,真係超多人。有自助食物吧給你夾冒菜。冒菜不是一種菜名,而是四川成都傳統食法,把各種放進湯裡的材料,一扎扎的束好,每束剛好一個勺子分量,就叫冒菜,店員有跟我們簡單介紹下,而汽水是任飲的。上桌!一大盤麻辣海鮮鍋,睇到都興奮!聞到湯料,好香麻辣味。這鍋海鮮大咖其實是煮熟了才上桌的,有6款海鮮,我們這個是小辣,因為有朋友唔食得辣。不過食左知道佢其實唔辣的,要再加辣,如果食得辣的人,我估要叫大辣先啱辣。可以叫店員攞麻辣湯倒落鍋裡,煮耐少少等佢入味。聖子好大隻,似係聖子王咁大條,爽口彈滑,好新鮮,不過食落都係唔夠辣,係麻香較多,要再加辣煮耐d。帶子都有中size咁大隻,最重要是食落就知新鮮!好喜歡佢仍然有鮮甜味,無被麻辣湯遮蓋本身鮮味。麻辣鍋底還有伴菜,就是薯粉和炸薯條,炸薯條放湯底內,真係第一次見,煮到吸晒d 湯淋晒,純粹要個薯仔香味在湯底。薯粉要記得撈下佢唔係就痴底,同埋要煮耐d先食,因為要吸湯味,所以個湯底有咁多海鮮料煮

門口就放左個海鮮大咖的模型,等陣食果時就係呢盤勁野啦!

等左45分鐘先有位,真係超多人。有自助食物吧給你夾冒菜。

上桌!一大盤麻辣海鮮鍋,睇到都興奮!聞到湯料,好香麻辣味。

麻辣鍋底還有伴菜,就是薯粉和炸薯條,炸薯條放湯底內,真係第一次見,煮到吸晒d 湯淋晒,純粹要個薯仔香味在湯底。薯粉要記得撈下佢唔係就痴底,同埋要煮耐d先食,因為要吸湯味,所以個湯底有咁多海鮮料煮,一定夠味。

原來湯底遮住了一條秋刀魚,在湯底浸滿煮了一小時的情況下,呢條魚已經好快被我們消滅了,秋刀魚肉會硬身d, 咁先適合用水煮,唔會爛又入味。

蝦很新鮮!爽口,屬中size的大小,有好多隻,唔怪得個湯咁濃香,咁多蝦在煮一定有鮮味!

青口好大隻啊,又係很新鮮又有嚼勁,要浸多d湯食唔係唔夠味,因為青口可以濃味都唔怕。

蟹大隻又多糕,好有驚喜。已經斬件走過油,所以有脆脆地口感,加埋麻辣湯煮過,香辣惹味,D 肉食得出真係新鮮肉蟹,啖啖結實的蟹肉加蟹黃一齊食,唔停得口,而且佢斬好晒,食得方便,蟹鉗一下子就能拆開,啖啖蟹肉,推介!

今餐食左好耐啊,我們大食都覺得夠,因為仲有冒菜,例如煙肉﹑丸﹑蔬菜類等,埋單3 位$ 804,唔洗加一,試過這個四川麻辣風味的海鮮大咖,覺得都好易入口又惹味,下次要食大辣。
2017-09-27
45 分鐘 (堂食)