上環呢間隱世樓上舖「冒喜」真係打工仔福音!放lunch同班同事殺上去柏廷坊25樓,電梯門一開就聞到陣陣麻辣香,原來係呢間主打貴州風味嘅冒菜店。今次試佢哋招牌「吉祥套餐」,66自選六款餸+湯底+主食,加埋秘製小食同特飲,人均120食到捧住個肚走!🍲 湯底玩嘢程度爆燈!朋友叫左侍應哥哥極力推介「A3秘製香辣湯(升級版)」,話係用貴州燈籠椒+青花椒+牛油熬足8粒鐘。而我加$5轉「生椰番茄湯」,過癮!香辣湯小辣都好夠麻,椰茄湯清甜到飲晒成碗都唔口渴,仲食到粒粒番茄蓉同椰子絲,真材實料到呢~🐮 配料揀到選擇困難症發作!必點「潮汕手搥牛肉丸」咬落卜卜聲,爆汁程度拍得住潮州打冷!「牛黃喉」加$5抵俾,薄切到透光仲keep到脆卜卜,掛滿麻辣湯汁正到痺~ 同事喪讚「胡椒豬肚」醃得入味,豬肚彈牙得嚟冇雪藏味,加埋吸湯神器「芋絲」同「貢菜」,撈埋薯粉食到鼻水都流!🌶️ 隱藏食法大公開!原來可以問姐姐拎「魔鬼沾醬」—— 蒜蓉+芫荽+秘製辣椒油,點「B5藤椒魚皮」脆到似食緊麻辣薯片!飲品推薦「酸梅青檸扁龍茶」$15,鹹鹹酸酸解辣一流,仲有粒粒梅肉咬,好過飲汽水啦~不得不讚呢度服務真係好貼地,落單姐姐會溫馨提示「脆

🍲 湯底玩嘢程度爆燈!

🐮 配料揀到選擇困難症發作!

🌶️ 隱藏食法大公開!

不得不讚呢度服務真係好貼地,落單姐姐會溫馨提示「脆哨要浸湯5秒先食最正」,仲主動幫我哋加湯唔使揚手。最驚喜係發現外賣自取平$10,下次lunch time肯定再encore!呢個價錢喺中環食碗車仔麵都未必夠,冒喜絕對係打工仔嘅麻辣食堂啊~ 🌶️🙌🏻
2025-01-24