2015-12-15 861 瀏覽
打邊爐嘅季節終於到喇!!!呢幾日開始有少少涼,我就去咗打邊爐,而我係無辣不歡嘅,所以辣辣嘅火鍋就至啱我~~呢間餐廳叫川婆婆,一聽就知係食超辣嘅川菜啦一入到去,環境比我想像中更加現代化,絕對唔係一般舊式嘅火鍋店餐牌都用咗啲得意嘅圖畫,顏色又鮮艷~打邊爐一定唔可以少咗豉油,最好就係可以自選配料,我次次都會揀生蒜、莞茜、蔥同少少辣椒。大家覺唔覺得個鍋底好紅呢?我就叫咗個中辣嘅九宮格鍋底,但係就越滾越辣而點解分成9個格呢?其實就係俾你係唔同嘅格到,放唔同嘅火鍋配料嘅~鍋底Ready之後,跟係要嗌番啲好嘅配料啦!!打邊爐嗌牛肉係常識掛,我就要咗呢個手切三角牛肉,啲肉都幾嫩,容易咬開~~而呢個好似四色顏料版嘅手打四寶丸,就有手打嘅牛筋丸、豬肉丸、墨魚丸同蝦丸,口感真係好有彈性嫁等咗好耐嘅玫瑰雞啊!!因為老闆話要醃耐啲先至夠入味,而玫瑰酒嘅係辣辣嘅鍋底味到殺出重圍不過真係太辣喇,所以我淨係放曬係中間嗰格到食完之後即刻去七仔買番包香蕉奶急救條脷
,而我係無辣不歡嘅,所以辣辣嘅火鍋就至啱我
~~
呢間餐廳叫川婆婆,一聽就知係食超辣嘅川菜啦
一入到去,環境比我想像中更加現代化,絕對唔係一般舊式嘅火鍋
餐牌都用咗啲得意嘅圖畫,顏色又鮮艷~
中辣九宮格鍋底
手切三角牛肉
,我就要咗呢個手切三角牛肉,啲肉都幾嫩,容易咬開~~
手打四寶丸
玫瑰雞

不過真係太辣喇,所以我淨係放曬係中間嗰格到

食完之後即刻去七仔買番包香蕉奶急救條脷

2015-11-29