2023-04-09
最近收工同左女朋友去咗深水埗嘅川大哥餐廳食嘢,對於我哋呢啲鍾意食川菜嘅朋友真係食到好鬼正!今次嚟到叫左我最鍾意嘅菜式包括咗青藤椒生魚鍋、泡椒魚皮、涼拌麻辣牛肉、糍粑同埋麻辣串燒。青藤椒生魚鍋真係好好味,鍋底可以選擇辣度,叫咗小辣唔會太辣。今次揀左生魚片,鮮嫩嘅魚肉好襯個湯底,個湯底仲有啲蔬菜、豆腐同埋魚丸等等配菜,好豐富好好味!泡椒魚皮係個新嘗試,個味教得幾野味!魚皮脆口,泡椒味道特別,配埋生洋蔥,食落去真係好開胃!涼拌麻辣牛肉好夠味,牛肉好嫩,配上麻辣調味同埋蔥花,味道好豐富好好味。而且呢道菜都好啱夏天,好清爽!糍粑係一道傳統嘅四川湖南點心,呢間餐廳嘅糍粑做得好地道,Q彈好好味,配埋佢嘅黑糖真係好夾,好食到停唔到口!最後,麻辣串燒係川大哥嘅招牌菜之一,有雞腎、雞翼、廚師腸同埋雞軟骨等食材,串燒調味好正,辣味好足,好適合飲啤酒食!但今次我哋嗌咗3支汽水黎沖淡下串燒同其他菜式嘅辣味!川大哥餐廳嘅食物真係好正,種類豐富,味道好出色!如果你鍾意川菜同埋湖南菜,就一定要去試下啦!