2009-09-22
如果要我到湯飽皇只食一樣食物,我一定會揀羊肉湯麵。 拉麵應該唔係手拉,不過有咬口,唔會太淋,羊肉碎加上菜絲,芫荽等,重有甜美既羊肉濃湯,連李純恩都讚不絕口。叫得做湯飽皇,當然要試佢地既湯飽。 睇相未必可以睇到比例,不過呢到既湯飽係正常 size 既小籠包既兩倍。湯飽肉汁豐富,鮮肉嫩滑,水準比出名上海食肆既小籠包不遑多讓,不過衰在太大件,包皮未可以完全支持到大大份既肉餡,好多時一夾就穿! 如果做番細些少可能重好。呢到既炒拉麵同拌麵最正既係食完唔會一碟都係油,最o岩著重健康o既人! 三十多元又有可以叫到雲吞或水餃擔擔麵套餐。 咁平真係好抵食。 呢到既擔擔麵比我食開既翡翠冇咁濃味,有 d 似詠藜園既擔擔麵,當然有一段距離,不過都算 okay。 食過冇咁濃味既擔擔麵,反而覺得翡翠既濃得有點過份。炸醬麵只是二十多元,不過水準一般,可以不理。 So far 始終鍾意京香餃既炸醬麵。 呢到亦都有客飯供應,雖然唔夠呢到既拉麵出色,不過三十多元一份,有湯有豆漿送,不可以要求太多。如果人多的話,可以試呢到既套餐,一百蚊一個人都唔使,搵齊人食就最抵!湯飽皇既大部份既麵食只是三十多元,小食十多二十元,重要
湯飽皇既大部份既麵食只是三十多元,小食十多二十元,重要係好味道,值得推介!