2022-07-26 1092 瀏覽
我特登入赤柱就係為咗食Mamie Yvonne,食crepe食calzone。外面掛住布列塔尼旗幟Flag of Birttany,係法國某地區嘅旗幟。平日去食午餐,得我哋自己食😂無論係侍應定係廚師都係外國人,講法文(?)西班牙文(?)服務冇話特別好特別差。我哋三個人食,仲叫咗枝cider,飽到上心口,食淨咗半個calzone,侍應用錫紙包起咗,再整咗好似手袋嘅錫紙袋攞返屋企。*5 Cheese Calzone (full) $220餃子薄餅,$200係半圓形、$220係完整嘅圓形薄餅。一上菜嚇到鼻哥窿都冇肉,大到不得了。影相要快快手,脹卜卜嘅外皮好快就會塔落嚟。5種芝士分別係mozzarella, emmental, fontina, gorgonzola, parmesan,入面夾住海量嘅芝士,我敢講呢層芝士厚過個皮。芝士奶味超級重,好彩揀咗tomato sauce,面頭仲有persillade sauce青醬,平衝返個芝士味。 La Spanish $175用法國蕎麥粉整成嘅12吋crepe,麥味非一般嘅香。加薄薄一層番茄汁,鋪滿西班牙香腸chorizo、北非香腸merguez,
5 Cheese Calzone (full) $220
5 Cheese Calzone

La Spanish $175
用法國蕎麥粉整成嘅12吋crepe,麥味非一般嘅香。加薄薄一層番茄汁,鋪滿西班牙香腸chorizo、北非香腸merguez,夾埋紅洋蔥、黑橄欖、埃文爾芝士,加埋大量嘅沙律配黑醋。切開中間嘅蛋黃撈埋一齊一啖食,食到每一種食材嘅味道,鹹香、爽脆、淡淡奶香,味道多樣,但唔會互相排斥。食完我覺得自己食到crepe嘅天花板。
La Spainish

La Tatin $108
又係另一個嚇死人嘅尺寸!煎到焦香金黃嘅crepe包住暖笠笠嘅蘋果粒,煮到軟綿。上面係凍冰冰雲呢拿雪糕+鮮忌廉,夾喺crepe入面食,超級夾,唔會過甜,唔會膩。仲有海鹽焦糖醬同脆杏仁片,多一層味道口感層次,越食越開胃。
La Tatin
2022-07-12