自從前兩日食咗梳乎厘pancake之後,呢幾日一路都好想再食pancake。但又好似冇理由隔兩日又食多次同一間,所以今日就嚟咗呢間好出名食pancake嘅Gram Cafe & Pancakes到食pancake啦。我地揀咗兩款pancake,一款係薑汁栗子,一款係雜果朱古力pancake。薑汁栗子 $108呢款係期間限定款,佢寫明係秋冬之選。一諗起聽朝就開始轉涼,依家食定個秋冬之選嘅pancake好似幾好。Pancake外圍比滿滿嘅栗子蓉包圍着,仲有一粒粒嘅栗子碎。一切開中間,會見到有兩塊厚厚嘅pancake,中間夾住少少朱古力醬。店員建議我哋一開始唔落糖漿同埋唔落薑汁咁樣試一試先。一食落去有濃濃嘅栗子味,二好特別嘅係pancake有少少鹹味,而呢種鹹味同甜味竟然出乎意料地夾,融合得啱啱好,好正。成個pancake唔會太甜,好啱我食。再試一試落埋個薑汁,個薑汁係呈奶白色嘅,應該都落咗啲奶。本身擔心個薑汁會好甜,點知原來個薑汁係完全唔甜嘅,但就有濃濃嘅薑味,不過薑嘅辣味就只有少少辣,所以唔會太嗆喉。我覺得呢個薑汁好正,所以一次過倒晒所有薑汁落去啲pancake度,薑汁加埋栗子蓉同埋啲鹹

薑汁栗子 $108
再試一試落埋個薑汁,個薑汁係呈奶白色嘅,應該都落咗啲奶。本身擔心個薑汁會好甜,點知原來個薑汁係完全唔甜嘅,但就有濃濃嘅薑味,不過薑嘅辣味就只有少少辣,所以唔會太嗆喉。我覺得呢個薑汁好正,所以一次過倒晒所有薑汁落去啲pancake度,薑汁加埋栗子蓉同埋啲鹹鹹甜甜嘅pancake,成個味道好豐富,大滿足。
薑汁栗子pancake

雜果朱古力pancake $108
呢個嘅賣相好靚,有三塊相對薄少少嘅pancake,上面滿佈五顏六色嘅水果,包括奇異果、士多啤梨、藍莓,仲有橙添。仲有少少朱古力醬,又唔會過多。隔離有一大堆cream可以自己加。
呢個pancake嘅口感比起個薑汁栗子嘅厚pancake,會相對厚實啲,都係好好食嘅。同樣地,都係甜味之中夾雜少少鹹味,而呢個鹹味都係調味得剛剛好,絕對唔會令人反感。
試一啖cream,個cream好濃郁,充滿奶味。同樣地,個cream本身係唔甜嘅,所以可以放心咁搽落去塊pancake到。因為個cream好好味,所以我係厚厚咁樣搽上啲pancake度,塊pancake同啲cream配合得相當之好,好好味。
雜果朱古力pancake

雖然呢度嘅pancake唔平,不過真係好好味,我應該都會再嚟嘅。

臨走前發現佢有set lunch嘅Menu,係一至五嘅lunch time供應嘅,見到佢好抵, $58都有湯、甜品、飲品同埋一個pasta,等我下次都試吓先。

2020-12-14
薑汁栗子pancake