2018-01-09 617 瀏覽
今日去咗屋企樓下呢個鳳城皇宴食, 原先諗住食小菜嘅, 但跟住見到好多枱都係食海鮮塔所以我都轉咗做食蒸汽鍋喇,哈~海鮮塔O既海鮮, 有龍蝦, 沙巴龍躉都只係呢個價錢$398. 我覺得都幾抵。 龍蝦肉新鮮彈牙O既,蝦頭D 膏好味到不得了,一食便知龍與鳳!之後嗌咗一碟海蝦,又係鮮甜咖 , 差唔多有成廿幾隻,我都分左3次先蒸曬! 所有海鮮都非常新鮮, 一開始其實比齊曬所有調味料, 貝殼類就會有加咗蒜蓉同粉絲做底,但食曬所有海鮮都冇用過D 調咪料囉!仲有呢個灌湯餃 $30 隻,係部長強烈推介, 果然… 佢個餃並唔係而家一般D 酒樓做O既灌湯餃, 平時係一豌湯+ 一隻餃, 呢個入面係一隻濃濃的湯, 個湯好似翅咁杰, 都冇咁樣食過, 好特別!沙白蜆建議用碟墊住蒸, 因為我地用碟蒸完真係見到個碟有污穢野,有少少沙留O係碟。 不過D 蜆就粒粒都開曬, 好鮮!一粒沙都冇!最後個粥底係瑤柱鮮淮山粥58蚊, 煲完連埋D海鮮精華, 出嚟個味好鮮甜,可惜份量只得四至五個酒樓飯碗,好好味呀,我食多兩三碗都仲得。