2019-03-08
{三吃}蒲燒活海鰻魚丼($258)▪️鰻魚控👋🏻丼飯之最識食一定係食鰻魚🐟要食到滿意嘅鰻魚真係幾難,入到下口好食都唔難搵,但真正滿意就少之又少🤷🏻♀️其實佐敦真係幾多好嘢食,小店幾多,淨係近地鐵站都幾間過江龍茶飲🤙🤪依到好似鰻魚專門店咁主打炭火直燒活海鰻,有一頁meun都係鰻魚嘅菜式,比較獨家首創嘅鰻魚蝦膠🍤鰻魚鍋巴🍚鰻魚蛋糕都有🙊真係幾得意,不過食量有限,我都係揀左最多人推薦嘅鰻魚三吃丼同鰻魚蝦膠~另外再點了師傅發板壽司set😎依到嘅鰻魚丼係用活海鰻魚🔥炭火直燒,並且有提供3種吃法,店員好細心解說 分別是原汁原味,加芥末蔥花紫菜,加脆米暖心茶漬。送到上泥時並沒有傳來一陣好香的炭火燒香🤔以為直燒會比較香氣滿溢,不過望住油光滿面“令立立”嘅鰻魚🤪真係食左先講,味道最重要!鰻魚真係好肥美厚肉!曾經我食過鮨文即燒嘅鰻魚飯,當時覺得唯一係香港食到咁高質嘅鰻魚🥰外皮燒至香脆內軟腍!見到有人評價依到都皮脆所以很是期待~加上先先吃左鰻魚博多有點失望😞夾起件鰻魚🥢可見非常厚肉!應該是用中段部位,同平時爭鮮/居酒屋/立食店都不同層次~入口果然😍外皮燒至微脆(沒有鮨文的脆)肉質嫩腍厚身,
{三吃}蒲燒活海鰻魚丼($258)
▪️
鰻魚真係好肥美厚肉!曾經我食過鮨文即燒嘅鰻魚飯,當時覺得唯一係香港食到咁高質嘅鰻魚🥰外皮燒至香脆內軟腍!見到有人評價依到都皮脆所以很是期待~加上先先吃左鰻魚博多有點失望😞夾起件鰻魚🥢可見非常厚肉!應該是用中段部位,同平時爭鮮/居酒屋/立食店都不同層次~入口果然😍外皮燒至微脆(沒有鮨文的脆)肉質嫩腍厚身,柔軟不韌😌平時食到鰻魚下端皮位會有點難𡁻,但沒有這個問題😮加上鰻魚醬汁不鹹不膩,剛好提升鰻魚的鮮味,不會過分濃稠,我覺得不算重鰻魚香是屬鮮味突出一點的味道🤔是因爲活鰻魚嗎?沒有過分調味。試了原汁原味後加了芥末蔥花紫菜,我比較喜歡這種清新的吃法👍降底了肥美鰻魚的油膩感,鰻魚底還有少量蛋絲,不過略厭飯底的醬油有點多,底層飯有點過濕,幸好醬汁味不算太鹹太濃👌最後加入茶湯脆米做茶漬飯~暖心的味道,很濃鰹魚香味🍵浸了湯的鰻魚皮有份煙韌食感,另外米飯覺得有點鬆散,覺得可以粘一點點🙈
整體在鰻魚方面得分最高!這個價位質素都值,加上鰻魚都有幾多件,夠吃到夠喉~
🦐鰻魚博多($228)
▪️
未食之前都幾期待,因為看介紹評價都幾高~初初看到圖片 我以為會像是蝦多士的概念,一層厚鰻魚,一層酥脆蝦肉多士🙊依個價位會寧願比多($30)食多個鰻魚丼😂鰻魚肉厚身~但外皮不脆,沾滿醬汁,甜甜的少煙韌口感,下層的蝦膠不覺有特別爽彈的蝦肉質感,口感有點粘糊,也沒有蝦味🤔雖然沾滿芝麻增加了香氣,但就是一般般~這個有分底面兩種食法,放入口的味道都略有不同,我比較喜歡鰻魚在底,蝦膠置頂的味道,嚐到鰻魚的肉汁甜味,不過索價高了一點,就是只有小6粒🥺不夠喉~
🍣8件壽司+卷物($238)
▪️
我覺對比起鰻魚博多(上post)價錢唔算太貴🙊這個set還包 蒸蛋,麵豉湯,前菜漬物~因爲平時係一田個d買份壽司都差不多價🤔蒸蛋好夠熱,嫩滑好動L🥄仲有粒大冬菇粒係入面😌少少鹹味清清地,而前菜就是燉蘿蔔薯仔🥕🥔薯仔幾入味,粉腍😀漬物是比平時食到嘅都迷你細塊,但酸酸甜甜幾開胃!
壽司賣相都靚仔~但刺身有d薄切,我沒有吃太多壽司🍣但個吞拿魚蓉卷物,我覺得d飯略鬆散不夠粘身,除此之外,吞拿魚蓉都幾綿密濃味👌配多一點葱就正~
(但我覺得一田 citysuper個d刺身更厚切🤭)