2017-05-11
今日同三幾個同學一齊喺佐敦上完堂,就黎左位於油麻地同旺角交界o既譽發大廈搵食。難得咁齊人,當然想食好小小,見到涮涮鍋個餐牌算係好吸引。餐廳門口同其他飲食樓一樣,門口個setting都幾有風味。因為上完堂已經九點幾十點,所以在場食客為數唔多,眼見地方都幾明亮寛敝。餐廳門口同入面睇一睇牌,見到主要有兩款套餐,分別係粥底火鍋焱選套餐($268/位,兩位起),價錢一樣,款式分別亦不大,所以我地就揀左好多海鮮同肉類o既焱選套餐。餐牌前菜好正呀,係柚子沙律同手撕雞,味道酸酸甜甜,我地幾個餓鬼一搶而空。好快就上左醬料盤,九格醬料精緻衛生,令人忍不住拍下照片。飲品叫左自家製紫貝天葵,清涼解渴。火鍋湯底必叫火焰清酒蜆螺,據待應解釋,平時清酒煮蜆會大大稀釋酒味,而這個火煱先把蜆炒一炒,再下清酒點火,好睇又好食,認真講究。話都無咁快就黎左時令海鮮,有蟶子、鮑魚、龍躉片、海蝦etc. 至於肉類我地幾個就加左$38轉手切Prime 肥牛,呢碟絕對係物超所值,肥牛雪花紋理分明,用黎打邊爐以為有啲嘥,但絕對係白灼都好好食。手工拼盤名符其名,係考手工得意之作。別蝦我、牛肝菌黑松露餃子同手打安格斯牛丸用上頗靚食材,所以
餐廳門口同入面
餐牌