2017-06-02 84 瀏覽
母親節過左一個禮拜, 但係上禮拜屋企人去左旅行就延遲到今日。 朋友話試過個粥底唔錯就帶母親大人去10下10 下。點左個魚雲魚朴肉丸粥底。魚雲嫩滑而無腥味,魚朴無渣,肉丸有口感得來又有豬肉香味。最期待就係沙白,沙白就係蜆的一種, 裡面有大大粒肉但無沙, 仲有陣陣海水味。再滾埋落D粥度超正。手切牛肉,肉味香濃無渣,但又唔會好肥好油膩。文昌雞半隻-文昌雞肉有口感和鮮甜, 食完齒頰留香不愧為廣東8 大名雞之一。至於響鈴最怕就係太油膩, 好多時見到鋪在下面的格油紙已濕了大半,但這裡就無類似的問題, 仲要係加長版響鈴。如果沙白係最期待芝士蝦丸同Wasabi 墨魚丸就係我最想試嘅餸,先係芝士蝦丸, 芝士味重, 咬開一半, 但係又唔係會噴汁那種感覺而係乾身得來有一條條芝士絲。 Wasabi 墨魚丸就令我又愛又恨, 愛的係好似玩緊獎門人D 辣辣壽司咁同朋友玩。恨就係真係好大粒Wasabi ,一淡入口, 就流出男兒淚。反而條沙巴龍躉就普通貨色又比較細碟,新鮮都算新鮮不過肉味偏淡,雖然係海魚但係係養殖的貨色。如果係野生的貨色係皮脆而肉爽。但我知道一貨難求。 壓軸當然係講下D粥,一開始上檯個粥本身個粥係好棉好

手切牛肉,肉味香濃無渣,但又唔會好肥好油膩。

壓軸當然係講下D粥,一開始上檯個粥本身個粥係好棉好好食, 但係對打邊爐來講太傑, 如果下次可以希D好D, 煮完咁多餸個粥真係好好食 , 食完一碗再一碗。
2017-05-21
5 分鐘 (堂食)
慶祝紀念
母親節