2018-11-29 60 瀏覽
同屋企人約咗喺旺角買嘢, 就近兆萬中心 我哋試咗"紅火鮮料火鍋專門店"。之前親戚話呢度啲火鍋料好新鮮值得一試。定價適中,平日七點半前離座都係$168, 如果有興致仲可以加錢叫 其他升級海鮮,M9 和牛和花膠等。 餐廳成長型, 光猛新淨, 好多卡位。 自選火鍋可以選雞煲或其他火鍋湯底, 有差不多十種 款式可供選擇。 我哋揀咗"杏汁豬肺菜乾"鍋底。湯底唔係杏汁嘅顏色, 可能下了菜乾, 同時又落咗大白菜,又另一種食法。 豬肺都有五,六件。 飲品櫃好多選擇。 有款來自台灣嘅白番石榴汁, 非常清甜, 竟然飲咗兩罐。 啤酒都係任飲, 呢個絕對係一大賣點。調味料混帳區, 都好乾淨整齊。有一兩款熟食:豬紅, 非常推介因為好入味帶少少辣。拍青瓜。 難得嘅爽脆,調味適中, 呢款我都有encore。 任食部分有好多選擇, 好貼心雖然要填人數但可以選擇少或多份量。 我們二人當然選小份量可以試多幾款哩。肉類方面有美國肥牛和安格斯牛柳粒。 牛柳粒唔會 太多牛油, 所以唔好淥咁耐。 美國肥牛有肉味 唔會太肥。牛孖筋, 雪到好硬, 要放湯多一會,淥完超軟腍又富牛味, 魚皮餃嘅皮係好厚, 難怪叫做"一試難忘魚皮餃"。午

之前親戚話呢度啲火鍋料好新鮮值得一試。

調味料混帳區, 都好乾淨整齊。

有一兩款熟食:豬紅, 非常推介因為好入味帶少少辣。

拍青瓜。 難得嘅爽脆,調味適中, 呢款我都有encore。

牛孖筋, 雪到好硬, 要放湯多一會,淥完超軟腍又富牛味,

魚皮餃嘅皮係好厚, 難怪叫做"一試難忘魚皮餃"。

午餐肉質素唔錯,唔係一團粉嗰種,正!

新鮮田雞肉。 冇諗過唔係用冰鮮而係即劏, 因為田雞肉仲識顫動, 嚇到我差啲想走, 太生猛了吧。
肉質好滑好鮮甜, 但係未熟之前實在係太驚心動魄, 膽小勿叫。

其自家手打嘅墨魚滑,蝦滑,花枝丸果然名不虛傳, 又彈牙又足料, 覺得墨魚滑特別出色。

覺得蝦丸比海蝦更加彈牙鮮味!

冇魚頭魚雲,不過有魚嘴, 又滑且唔腥,放湯好正呀。

魚皮薄身並好脆,正!

蝦膠釀油炸鬼。 因為蝦膠釀到好厚, 等到熟嘅時候油炸鬼已經好腍, 食唔到脆身嘅口感哩。

"學佬魚蛋" 唔係一般魚蛋, 特別有魚味 有口感, 我們都讚不絕口。

黑栢葉切到細細條好爽口,唔韌。

蔬菜類我們只点了蕃茄,油麥菜,皇帝菜, 質素唔差。

澱粉質推介這個淮山麵, 淥完之後好滑好爽, 放咩湯都適合。

臨尾梗係要整返個雪糕杯,咁至圓滿。