最鍾意就係小店,食嘅隨咗係味道,仲有人情!話說嗰日星期日,返完晨早工,嚟咗個新界,九龍食會到盡。喺沙田圍食完德美壽司,好想食甜品,就無啦啦去咗佐敦,好想食熊貓甜品,但去到摸門釘….. 最後去松記坐咗2個鐘!食完甜品,好想有啲咸點小食到肚搵搵吓,見到有間食魚蛋+黑白珍珠,仲有芝士汁嘅小食店,睇牌面已經吸引咗我!行咗一陣去到,經過好多野食嘅吳松街,見坐落角落頭嘅鋪頭好「企理」,因為同朋友想坐低食,好無理咁問老細有無得坐,當然係無啦……哈哈,小店只有一個叔叔坐陣,小店小食唔多,有魚餅、白魚蛋、黑白珍珠 (黑白墨丸) 、咖哩角同撈麵等,最多選擇係有多種醬汁!叫咗HK20有4粒嘅黑白珍珠,當然係食芝士蜜糖汁,見叔叔喺炸爐拎墨丸出嚟放入一個圓嘅盒,我諗係一個「手動飛油器」,轉咗幾下,放入小碗,加芝士汁,神來之筆係最後吱上去嘅蜜糖!可能因為「手動飛油器」飛咗油,芝士汁可以好舒服咁同4粒黑白珍珠融合埋,完全唔覺好油,而丸裡面,真係有一塊塊墨魚!我本人就鍾意黑珍珠多啲,其實佢係加咗墨魚汁嘅墨丸,我覺得味道比較香,而白珍珠,Ok啦!芝士汁可以話係不得不食,同黑白珍珠夾到無論,再加上少少寫蜜糖,中和芝士嘅滯,我地3個人分,我就食到黑白珍珠,每食一口都點點汁!好唔捨得咁就食完咗,準備返屋企,行到街尾,都忍唔住,行返去!起初覺得佢叔叔cool cool地,因為我一去到時超級Hyper話好似好好食 bla bla bla但叔叔都無乜反應,但見我都返去,我話好想再食,叔叔原來唔cool,可能見我地幾個5分鐘後又出現,今次食白魚蛋,嘩!20蚊有20粒!今次我去想試下所有醬汁,叔叔好好咁幫我地分開,比我地試到5汁,有沙嗲+咖哩、麻辣+香辣、最後當然有最愛芝士蜜糖啦,我地放棄咗泰式酸甜汁!白魚蛋非常有彈牙,但魚味唔大,可能我主要食汁,估佢唔到,沙嗲+白魚蛋竟然最夾,咖哩就ok la,而麻辣都非常唔錯,但可以再麻啲啲,反而白魚蛋+芝士汁就無咗嘩一聲嘅感覺!整體嚟講,去到佐敦都真係要試下,問過叔叔,好似開到夜晚12點,飲完野食返碗都唔錯!但溫提芝士最好加墨丸,哈哈哈!