2023-03-28
最近都有食神眷顧❤️ 佢哋既signature Prestige menu 包含左8道魚子醬料理:首先上場既係佢哋既自家造包包, 好食~同埋啲解說好詳細1. LE CAVIAR OCIETRE W3Brittany razor clams "A La Marinère" x "No.2 Superior Osciètre",蟶子鮮甜配合魚子同埋墊底既魚子醬cream,~好神奇地竟然唔會搶味口味好和諧,不愧為係招牌菜之一2. LE CAVIAR ROYAL OSCIETRE W3Gamberoni Prawn tartar & crunchy fennel x "No. 5 Royal Oscietre"第一次食他他既做法,肉質綿密而味道甜美~幾有驚喜3. LA MAISON NORDIQUE CAVIAR DE SOLOGNE OSCIETREHokkaido scallops with haddock emulsion, seaweed butter & caviar press toast個 toast 好怪(覺得有啲食緊報紙既感覺),呢度菜因為比較重口味所以建議搭配埋個 toast
首先上場既係佢哋既自家造包包, 好食~同埋啲解說好詳細
第一次食他他既做法,肉質綿密而味道甜美~幾有驚喜
個 toast 好怪(覺得有啲食緊報紙既感覺),呢度菜因為比較重口味所以建議搭配埋個 toast 嚟進食但個人唔係好識欣賞~ 北海道 scallops 配鱈魚汁呢 part 雖然係重口味小小,但本人覺得單食唔配個toast 係好食啲既~
Brittany turbot "Petit Bâteau" oyster emulsion & salicarne
呢味好搞笑,靚仔老外拎上嚟既時候講咗句普通話既多寶魚~之後話自己最近跟緊啲同事學緊中文~hahaha...好得意~然後,孤陋寡聞地第一次見唔係扁蹋蹋樣既多寶~魚肉鮮嫩配埋蠔汁泡沫口味更加豐富~
Grilled Red Prawns "Cabineros", "Bavarois Onctueuse" & caviar
又係我最愛既紅蝦~不過今次係第一次加埋魚子一齊食~無論係視覺同味覺既體驗都提升左~
Camembert di buffala "Blanc Manger"
根據我唔叻既法文,blanc manger 咪就係白色既食物,用呢個嚟形容camembert cheese又冇錯既 😂 ~濕潤柔軟而creamy既芝士,但因為本身係比較淡味既所以同魚子夾都唔會有衝突感,奶香同魚油香一次過喺口入面爆發~
7. LA DOUCEUR SURPRISE
Our pastry chef surprise delicacy
食到好飽嚟度清爽既甜品正常係好 make sense 既,但呢個難免太醒神太酸啦!(利申:唔鍾意食檸檬!)
餅底上面有basil-infused lemon sorbet,lemon cream 同埋meringue,不同質地既檸檬混合埋meringue既甜,真係啲敏感性牙齒即刻出晒嚟~
Corsican clementine, yoghurt & homemade granola
鍾意呢個多啲~個樣又可愛啲,口味亦都相對比較溫和~