2022-09-25
之前已經比餐廳嘅鳥籠漢堡擺盤吸引,好想去打卡朝聖餐廳位置新朗豪坊,好方便📮由門口行入餐廳有種進入英式秘密花園嘅感覺,有個英國紅色郵筒同電話亭仲有好多花花做裝飾📮餐廳晚市時段都幾full,想食嘅記得早啲打去訂位📮上菜速度勁快,落單一陣就到齊哂🍔安格斯沙爹牛肉片漢堡 $168所有漢堡都係放喺鳥籠入面上菜,襯返餐廳花園嘅vibe仲啱哂打卡呢款係好特別又好有香港特色嘅漢堡包,除左漢堡,仲有原片沙嗲牛,有兩種形態嘅牛肉夾入漢堡一咬落去沙嗲牛嘅花生醬味勁出,沙嗲牛夠鬆軟,漢堡係手打,口感嫩滑軟包有用牛油烘熱,好香仲有啲脆漢堡仲跟左薯條同沙律,沙律撒上滿滿嘅芝士粉😍🌮 黃金炸軟殼蟹火箭菜烤手抓薄餅 $88薄餅好大份,煎得好酥脆,入面嘅軟殼蟹同薄餅一樣咁大,薄餅同軟殼蟹一樣脆,第一次食呢個配搭,除左漢堡,薄餅都可以配沙嗲牛,下次再嚟會想試下!入面配菜有蕃茄同火箭菜,火箭菜份量好多,中和返個油膩感🍝輕煎北海道刺身帶子水牛芝士汁手工墨魚麵 $138手工墨魚麵係扁意粉,由餐廳自家製,彈牙帶點𡁻勁,夠掛汁水牛芝士汁好濃郁好creamy,黑白配,仲混入左蕃茄粒同青瓜粒,感覺冇咁膩帶子有輕輕煎過好香口,又不失帶子
之前已經比餐廳嘅鳥籠漢堡擺盤吸引,好想去打卡朝聖
餐廳位置新朗豪坊,好方便
📮餐廳晚市時段都幾full,想食嘅記得早啲打去訂位
📮上菜速度勁快,落單一陣就到齊哂
🍔安格斯沙爹牛肉片漢堡 $168
軟包有用牛油烘熱,好香仲有啲脆
漢堡仲跟左薯條同沙律,沙律撒上滿滿嘅芝士粉😍
🌮 黃金炸軟殼蟹火箭菜烤手抓薄餅 $88
入面配菜有蕃茄同火箭菜,火箭菜份量好多,中和返個油膩感
🍝輕煎北海道刺身帶子水牛芝士汁手工墨魚麵 $138
手工墨魚麵係扁意粉,由餐廳自家製,彈牙帶點𡁻勁,夠掛汁
帶子有輕輕煎過好香口,又不失帶子本身嘅軟滑口感,但係份量得兩粒有啲少😢
餐廳嘅茶飲都幾多款選擇,果茶、純茶、奶蓋茶都應有盡有
兩杯髒髒更加係招牌菜式之一,一嚟到已經比佢澎湃嘅朱古力同紫薯粉嚇親
🍠髒髒紫薯鮮奶 (沙冰) +$16
奶味重,仲食到粒粒紫薯,整體唔算好甜感覺冇咁有罪惡感
🍹髒髒黑糖珍珠鮮奶 +$16
面頭特別加左朱古力粉,珍珠好煙韌
🍮北海道十勝紅豆椰香芋泥梳乎厘 $98
梳乎厘Pancake要預返15-30分鐘製作,但見到梳乎厘真身就會覺得等咁耐都值
梳乎厘勁Fluffy,勁厚身,空氣感十足,蛋味重,配埋帶微甜嘅芋泥啱啱好比返啲甜味,加埋紅豆嘅清甜,整體都唔會膩
但係食到第二舊梳乎厘啲芋泥已經冇乜淨,食第二層就會有啲Dry