2018-11-06 638 瀏覽
同朋友諗住搵一個可以靜靜地傾計既Cafe,係Opernrice見到呢間好似唔錯,於是今晚就去試下!餐廳真真正正位於鬧市中,係繁忙既彌敦道轉入去一個比較靜既大廈,就係大廈其中一個舖頭隔離就見到餐廳既招牌啦!上一層後餐廳跟出面環境完全兩回事,燈光柔和,環境舒適。我們7點左右去到餐廳都不太多人,非常適合同朋友談天說地。我們兩個人點了一個二人餐及加了一個小食!兩款餐湯我們都+$15升級了!龍蝦濃湯,龍蝦味都幾濃,湯亦不會太稀!黑松露野菌湯,個湯都幾creamy,黑松露味都好濃,湯亦有磨碎的蘑菇,口感豐富!頭盤- 炸薯條(黑松露蛋黃醬),薯條炸得外脆內軟,不會炸得很乾,鹽份適中。黑松露蛋黃醬估唔到很重黑松露味,味道不錯!香辣蒜片鮮蝦扁意粉,意粉爽口乾身,有淡淡的香辣味!鮮蝦食得出很新鮮,爽口!煙三文魚刀草水瓜柳忌廉芝士荷蘭薄餅,跟平時出面食既薄餅唔同,呢度既餅底好似pancake個皮咁,起初熱辣辣食果陣會feel到佢好軟身,及後再食就會食到佢個皮邊脆卜卜!薄餅上有火箭菜、煙三文魚、少許酸豆、紅椒及忌廉芝士,由於佢個薄餅皮係軟身,我次次食都會將佢成塊夾埋一齊食,所以口感非常豐富,有火箭菜既甘味、煙
上一層後餐廳跟出面環境完全兩回事,燈光柔和,環境舒適。
我們7點左右去到餐廳都不太多人,非常適合同朋友談天說地。

我們兩個人點了一個二人餐及加了一個小食!
兩款餐湯我們都+$15升級了!
龍蝦濃湯
龍蝦濃湯,龍蝦味都幾濃,湯亦不會太稀!
黑松露野菌湯

香辣蒜片鮮蝦扁意粉

煙三文魚刀草水瓜柳忌廉芝士荷蘭薄餅
煙三文魚刀草水瓜柳忌廉芝士荷蘭薄餅,跟平時出面食既薄餅唔同,呢度既餅底好似pancake個皮咁,起初熱辣辣食果陣會feel到佢好軟身,及後再食就會食到佢個皮邊脆卜卜!薄餅上有火箭菜、煙三文魚、少許酸豆、紅椒及忌廉芝士,由於佢個薄餅皮係軟身,我次次食都會將佢成塊夾埋一齊食,所以口感非常豐富,有火箭菜既甘味、煙三文魚既咸味、酸豆既酸味同埋cream cheese,食落很特別,很match!

Candies,陽光
餐飲我們都+$15升級做特飲,一杯係Candies,一杯係陽光,Candies桃味較重,比較甜。而陽光好重熱情果味,酸酸甜甜幾開胃!
忌廉芝士焗西蘭花
另外我們還點了一個小食芝士忌廉焗西蘭花,芝士焗得很濃味,西蘭花較爽口,幾清新!

總括黎講餐廳位於尖沙咀鬧市,但環境很舒適,非常適合跟朋友聊天,上菜速度亦很快,值得再次光顧!
2018-11-05
龍蝦濃湯