2020-10-01
📌 淳•生活咖啡館~尖沙咀位於尖沙咀鬧市中的咖啡店😍門口位都幾隱蔽 隱藏咗喺山林道除咗有得食嘢之外 仲有賣好多嚟自紐西蘭嘅健康產品🇳🇿吸引我嘅地方就係出面綠油油嘅景象🌳有成塊落地玻璃望住一片樹林真係好chill🌿木系簡約嘅裝修與環境帶來恬靜嘅感覺~平日下午嚟到見兩個窗邊打卡位都俾人擺咗reserve牌😂好彩有打電話預約 不過只可以坐四十五分鐘 當日嚟到一個人都冇 所以過時都冇俾人趕走覺得坐入面做嘢都唔錯 坐得都幾舒服🤩食物選擇並不多 主要以輕食和甜品為主不過食物飲品質素非常普通 不用專程為了食物而來了過嚟飲杯咖啡 慢活人生卻是不錯( ´▽`)1️⃣ 黑松露炒蛋牛油果多士 𝗕𝗹𝗮𝗰𝗸 𝗧𝗿𝘂𝗳𝗳𝗹𝗲 𝗦𝗰𝗿𝗮𝗺𝗯𝗹𝗲𝗱 𝗘𝗴𝗴 𝗧𝗼𝗮𝘀𝘁 $𝟱𝟴 (𝟳/𝟭𝟬)賣相都幾靚仔 牛油果切割面完整🥑多士帶有微脆嘅口感 只有半塊炒蛋充滿黑松露嘅香味😋牛油果份量闊綽 而且係熟成度啱啱好👍🏻旁邊仲有沙律菜 落咗沙拉醋之後更為清新🥗2️⃣ 𝗠𝗮𝘁𝗰𝗵𝗮 𝗟𝗮𝘁𝘁𝗲(𝗛𝗼𝘁) $𝟰𝟴 (𝟯/𝟭𝟬)呢杯嘢飲真係極度失望🥵從來冇飲過咁難飲嘅matcha latte
位於尖沙咀鬧市中的咖啡店😍
門口位都幾隱蔽 隱藏咗喺山林道
除咗有得食嘢之外 仲有賣好多嚟自紐西蘭嘅健康產品🇳🇿
吸引我嘅地方就係出面綠油油嘅景象🌳
有成塊落地玻璃望住一片樹林真係好chill🌿
木系簡約嘅裝修與環境帶來恬靜嘅感覺~
平日下午嚟到見兩個窗邊打卡位都俾人擺咗reserve牌😂
好彩有打電話預約 不過只可以坐四十五分鐘
當日嚟到一個人都冇 所以過時都冇俾人趕走
覺得坐入面做嘢都唔錯 坐得都幾舒服🤩
食物選擇並不多 主要以輕食和甜品為主
不過食物飲品質素非常普通 不用專程為了食物而來了
過嚟飲杯咖啡 慢活人生卻是不錯( ´▽`)
賣相都幾靚仔 牛油果切割面完整🥑
雖列明用咗紐西蘭嘅有機抹茶
但卻好稀 飲落只有奶味😫
友人與我都頗為驚嚇 強烈建議大家唔好叫
3分只係俾佢個靚拉花😅
3️⃣ 𝗠𝗼𝗰𝗵𝗮 𝗟𝗮𝘁𝘁𝗲(𝗛𝗼𝘁) $𝟰𝟴 (𝟳/𝟭𝟬)
拉花都幾可愛🐻
咖啡味比朱古力味更為突出
奶泡順滑 味道偏苦🙈
整體味道不過不失~
💡整體嚟講 望住出邊綠油油嘅景象都幾令人放鬆 完全係鬧市之中嘅小綠洲🌳
適合同朋友過嚟飲杯嘢傾吓計☕️
環境服務🥂: 8/10
推薦指數👍🏻: 7/10
🍴: 淳•生活咖啡館
📍: 尖沙咀彌敦道176號4樓
🔍: 10:30-19:00(Mon-Sun)