2022-07-24 207 瀏覽
位於上環嘅小巷入面開咗間隱世嘅Omakase餐廳名係叫日本淡路島嘅淡路大部分食材都係淡路島直送用料非常之上盛仲有日本師傅主理真係頂級嘅美食享受前菜🍮門鱔真子啫喱啫喱好Q彈,門鱔真子咸咸哋,食落個感覺幾特別🍅日本果茄配三文魚籽果茄好清甜,配埋三文魚籽口感好夾🥠左口魚配南蠻漬左口魚有炸過,南蠻漬可以中和返左口魚嘅油膩感,味道酸酸哋好開胃刺身🦪北海道根室縣海膽不愧為北海道直送嘅海膽,食落好鮮甜,完全唔腥唔苦,口感好creamy🦐車海老車海老肉質實正,爽口彈牙,非常之新鮮,啜埋蝦頭嘅膏就perfect🐟右口魚魚味好香,口感好嫩滑,味道鮮甜🐟鹿兒島鰹魚配埋洋蔥一齊食幾特別,就算魚肉大件都唔會膩🐟大拖羅壓軸登場嘅就係大拖羅,口感creamy入口即溶,仲要完全食唔到筋,真係超級高質🍵門鱔清湯食完刺身飲呢碗清湯清吓口腔就一流,呢碗湯魚味香濃得嚟飲落又好清新,仲有門鱔肉喺個湯到,唔怪之得咁香啦🍖鹿兒島煙肉師傅用咗日本備長炭去烹調呢道菜,鹿兒島煙肉燒完後好香油脂味,肉質亦好嫩滑,配菜仲有北海道露荀、淡路島他他醬,點埋醬食更加好味🍙日式雞肉燒賣外表睇落好似飯團,點知原來係雞肉燒賣,真係好驚喜,外層嘅米係煸冬
位於上環嘅小巷入面
仲有日本師傅主理
真係頂級嘅美食享受

前菜
🍮門鱔真子啫喱
啫喱好Q彈,門鱔真子咸咸哋,食落個感覺幾特別
🍅日本果茄配三文魚籽
果茄好清甜,配埋三文魚籽口感好夾
🥠左口魚配南蠻漬

刺身
🦪北海道根室縣海膽
🦐車海老
🐟右口魚
魚味好香,口感好嫩滑,味道鮮甜
🐟鹿兒島鰹魚
配埋洋蔥一齊食幾特別,就算魚肉大件都唔會膩
🐟大拖羅

🍵門鱔清湯

🍖鹿兒島煙肉

🍙日式雞肉燒賣
冬菇金菇
芥辣酸汁

🍤牛鰍魚天婦羅
賣相相當精緻,炸得非常酥脆,牛秋魚肉高溫炸完都仲好嫩滑,粟米天婦羅係用日本黃粟米,所以超甜,點埋咸咸哋嘅雪鹽食就仲正。

🥔九州蓮藕餅
呢個蓮藕餅係用九州蓮藕磨成蓉之後拎去蒸,蒸完再炸。再配埋櫻花蝦,百合片同Wasabi汁,將全部嘢撈埋一齊食勁好味👏🏻

🦪四國鮑魚
呢道菜嘅鮑魚係慢煮咗四個鐘,所以好入味同好淋,師傅加咗鮑魚肝醬,點埋食就更加鮮,旁邊嘅蘿蔔同樣好淋,唔會比鮑魚遜色

🍣池魚壽司
池魚本身已經係貴價魚類,淡路嘅池魚仲要係手釣嘅池魚,所以魚味更濃,口肉質更實正

🍣深海池魚王壽司
啱先嘅手釣池魚已經好出色,估唔到接住落嚟嘅係深海池魚王,味道更為濃烈,真係頂級享受

🍣鮋魚壽司
呢款壽司無搽醬油,只係落咗少少鹽同紫蘇葉,都已經好好味

🍣依佐目壽司
呢款壽司火炙過,所以好香,面層加咗炒過嘅淡路島洋蔥,食落好夾

🍣喜之次壽司
同樣係火炙過,身為日本五大名魚之一嘅喜之次完全無令我失望,魚味濃郁,口感嫩滑,配埋炸紫菜絲食真係完美配搭

🍣長崎拖羅壽司
拖羅係火炙過,用紫菜包住一齊食個感覺同刺身好唔同,係另一種嘅美味

🍸海膽杯
睇到都流哂口水,海膽份量多到滿瀉,同樣係北海道根室縣嘅海膽,食落鮮甜無比,真係幸福嘅感覺

🍙拖羅小卷
拖羅小卷除咗食到拖羅嘅鮮味之外,仲食到紫菜號香味,仲配埋用兵庫縣雞蛋做嘅玉子卷,食落好濃蛋味,不愧為日本No.1雞蛋

🍲河蜆麵豉湯
呢個麵豉湯用咗白麵豉、赤麵豉同西京麵豉去熬製而成,仲加咗細細隻嘅河蜆,令個湯好鮮甜

🍈靜岡蜜瓜
日本直送嘅蜜瓜真係好鮮甜,再配埋晴王提子,為呢餐盛宴畫上圓滿嘅句號