其實今次去長沙灣本身想去食壽司郎,點知六點鐘已經無籌啦😅!唯有係周圍揾食啦!竟然俾我發現到間食特色南美菜嘅餐廳!估唔到長沙灣竟然有得食,一直以為依啲菜式只係中環先有得食🍽今次意間餐廳叫Amusement Eatery 首先我係俾佢嘅霓虹燈裝修吸引,所以去睇吓個餐牌有咩食。當中有秘魯阿根廷南美等等不同菜色,咁就試吓啦^_^首先叫咗杯特色菠蘿水果茶同南美檸檬梳打好清新開胃,味道濃郁又唔會太甜🥰第一次嚟當然就問下店員有咩推介啦!佢就推介左我秘魯燒有機走地雞🐥喺等待嘅期間廚房不停傳出非常香嘅燒烤味,原來就係我意隻雞啦!一上枱左右兩邊嘅食客都即時望住因為實在太香啦😍!用上當地香料燒成!非常惹味帶辣味!辣度BB辣一般大人都食到嘅!再配上特色自製辣醬辣味更上層樓🌶好過癮!雞肉能保持嫩滑多汁,雞皮又可以燒得香口!一試難忘😍太有驚喜!必食推介😍👍🏻第二道烤西班牙豬胺羅望子醬用咗18個鐘慢煮而成,能保持肉汁!配上酸酸甜甜帶少許薑味的羅望子醬好夾!有點似蘋果醬配豬的感覺!能平衡油膩感!第三樣南美特色烤肉飯原來係委內瑞拉嗰邊嘅All day breakfast 因為嗰邊需要高熱量勞動工作多,所以呢佢哋早餐呢都
其實今次去長沙灣本身想去食壽司郎,
點知六點鐘已經無籌啦😅!唯有係周圍揾食啦!
竟然俾我發現到間食特色南美菜嘅餐廳!
估唔到長沙灣竟然有得食,
一直以為依啲菜式只係中環先有得食🍽

今次意間餐廳叫Amusement Eatery

首先叫咗杯特色菠蘿水果茶同南美檸檬梳打
好清新開胃,味道濃郁又唔會太甜🥰

第一次嚟當然就問下店員有咩推介啦!
佢就推介左我秘魯燒有機走地雞🐥

第二道烤西班牙豬胺羅望子醬

第三樣南美特色烤肉飯
原來係委內瑞拉嗰邊嘅All day breakfast
因為嗰邊需要高熱量勞動工作多,所以呢佢哋早餐呢都會食飯嘅。配上青蕃茄醬點肉類,變得清新解油膩感^_^
黑豆需要煮十個鐘嫁!事前功夫都唔少!
意個飯係本身有味嘅,撈埋黑豆蛋汁一齊食!
好豐富😝仲有芝士香蕉帶甜味道!
如果叫兩個主菜的話,就一人兩份share比較好!因為係好飽㗎!

最後當然就要叫返個甜品作結啦!
今次就叫咗個南美特色粟米芝士蛋糕!
呢個下一個硬芝士蛋糕內有粟米粒外面又有烤粟米粒而成!好濃郁香甜!烤過嘅粟米係真係特別甜㗎!好好味😋好完美