2023-09-28
今晚相約多年無見的老友去到上環一間高質食店 fine dining 。我們被安排坐 bar 枱,望著廚師在面前煮嘢感覺幾得意。個set叫「北海道椰子牛魚介嚐味套餐」,共8道精緻菜。《大豆題材:魚子醬、帆立貝、鮑魚和牛》Starter菜,將魚子醬、鮑魚和牛等食材放在小杯撻,小手捲等,一口份量,口感食到不同層次,而帆立貝豆腐慕絲黏黏地,平時較少嚐到幾有趣。《甘鯛立鱗燒》燒製甘鯛魚的魚鱗酥脆,肉嫩多汁,口感佳,碟上有味噌醬,很濃郁,可以食魚肉點一些增加口感,或者唔點直接食魚肉亦是不錯。《牛骨髓》其實平時啜湯骨都知,骨髓的量不多,就好呢碗用北海道七星米煮嘅飯上面放一小舊骨髓,一口fell到牛骨髓經過特殊烹調有軟綿口感,生蛋黃唔係個個人接受,我就ok仲用蛋黃攪飯,燉肉幾香又淋淋地。《石榴酒巴巴蛋糕》這款蛋糕以石榴酒調製而成,一咬就滲出了酒,青瓜乳酪有微妙果香滋味。而今特別純米,一杯$138,口感純而不俗,配上香口食物幾配。整體來說餐廳氣氛昏暗情調幾適合傾偈,一路食精緻食物同時一路談天說地,係一種享受。
個set叫「北海道椰子牛魚介嚐味套餐」,共8道精緻菜。
《大豆題材:魚子醬、帆立貝、鮑魚和牛》