2017-10-29
細佬連續加班三星期,真係聽到都心痛,今晚就同佢食餐好嘅慰勞下佢。放工後去到坑口問佢想食乜,佢話想試下d小店,咁我就上openrice搵搵,發現坑口村內有好多有名氣嘅餐廳,細佬鍾意食日本野,所以就揀咗間新開嘅熊屋試下。熊屋位置比較隱世😂從富寧花園迴旋處出會易搵。店內面積不大但有戶外位置可供用餐。我先抵達點選了刺身~壽司拼盤,細佬隨後點了些熱食。池魚原條刺身上賣相已經好吸引,今晚呢條size好適合兩個人唔會太多,有別於平日食開就咁一片片刺身,今次師父將佢切條狀撈少少幻薑絲,口感爽滑完全唔腥,唔使加豉油就咁食已經食已經得,刺身有微甜,好清新,另外師父貼心咁附上酸汁提升魚既鮮味。最後食晒刺身就將條魚骨拎去炸,成條池魚就唔會浪費咁完全食晒2人前嗚門(20件壽司)有鰻魚~左口魚邊~魷魚~熟蝦~三文魚~醋鯖魚~北寄貝~腐皮左口魚邊入口溶化,油脂充滿口腔香氣四溢,火炙過帶點焦香味道,一件實在不夠喉。鰻魚同樣火炙鰻魚表面增加焦香味,鰻魚汁不會很多搶去魚的獨特味道,入口甘香,肉質綿軟。熟蝦好有驚喜,見佢個蝦唔厚身夾起一睇原來一舊壽司有兩隻蝦疊住,食落去鮮甜爽口,完全唔會痴埋一舊舊,唔點豉油都食得出蝦個種獨
我先抵達點選了刺身~壽司拼盤,細佬隨後點了些熱食。
(日本空運)池魚刺身
(日本空運)池魚刺身
(日本空運)炸池魚骨
2人前嗚門(20件壽司)
2人前嗚門(20件壽司)
有鰻魚~左口魚邊~魷魚~熟蝦~三文魚~醋鯖魚~北寄貝~腐皮
左口魚邊壽司
鰻魚壽司
熟蝦壽司
好有驚喜,見佢個蝦唔厚身夾起一睇原來一舊壽司有兩隻蝦疊住,食落去鮮甜爽口,完全唔會痴埋一舊舊,唔點豉油都食得出蝦個種獨特既甜味。
三文魚
厚切三文魚,勉強一啖岩岩好放晒入口,三文魚油脂分佈好平均,唔會太肥食到成口油,塊三文魚本身已經好爽口唔淋,少少油脂帶出到三文魚既鮮味。
魷魚
都係厚切,新鮮爽口,本身魷魚係無咩味,但今次食得出帶微甜,別有一番風味。
醋鯖魚
醋醃既濃度岩岩好,唔會太淡又唔會太酸,本身我好鍾意鯖魚個種特別既味道,口感清新一啲都唔油膩。
雲丹盛滿盃
睇個menu賣相極之吸引,忍唔住叫左一客自私食,一上枱就有驚喜,實物同相片相似度有九成,細細碗一個人食晒,壽司飯面鋪滿晒海膽,極其壯觀,中間加隻蝦有如飛龍出海既氣勢,海膽唔會腥仲有少少海水既咸味,平時腥既海膽一食就知入唔到口,呢個食落口有少少口感,唔錯,而隻蝦刺身鮮甜有膏,同海膽好襯,互相輝映。
軟殼蟹沙律
軟殼蟹沙律
軟殼蟹份量好多,我地唔使就住就住咁食,沙律菜爽甜配上胡麻醬吃更惹味,軟殼蟹炸得脆口,和蟹籽同吃口更豐富。
鹽燒三文魚骹(1件)
皮燒得香脆而三文魚質超嫩滑,用筷子督開可以聽到清脆的魚皮聲,粉嫩的魚肉有肉汁流出,燒得非常好。
玉子燒-明太子
玉子燒-明太子
蛋燒得嫩滑,入口有蛋汁,明太子微微的辛辣味很醒胃。
牛油燒甜薯
甜薯本身已經甜,燒乾後更甜,我地當甜品來吃😂
餐牌有好多選擇,種類不比連鎖店少